Bilgi Ortaklığı Belgesi imzalandı
Türkiye-İngiltere arasındaki karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, iki ülke iş dünyasının araştırma kurumlarının karşılıklı olarak ortak çalışması planlanıyor.
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Bilgi Ortaklığı Belgesi'nin Türkiye ve İngiltere arasında yeni fırsatları, yeni imkanları ve yeni ticari açılımları beraberinde getireceğini söyledi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanı Vince Cable ile beraberindeki heyetle bir araya geldi. İki ülke arasında, Türkiye-İngiltere "Bilgi Ortaklığı Belgesi" de imzalandı. Anlaşmaya, Türkiye adına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere adına da İş, Yenilik ve Yetenekler Bakanı Vince Cable, imza koydu.
Bakan Çağlayan, "Bilgi Ortaklığı Belgesi, Türkiye ve İngiltere arasında yeni fırsatları, yeni imkanları ve yeni ticari açılımları beraberinde getirecektir" dedi.
2010 yılında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 12 milyar dolara ulaştığını hatırlatan Çağlayan, Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret hacminin 2011 yılında da artmaya devam ettiğini ve ocak-temmuz döneminde, Türkiye'nin İngiltere'ye ihracatının 4,6 milyar dolar, İngiltere'den ithalatının da 3,4 milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.
Bakan Çağlayan, 2015'e kadar iki ülke arasındaki ticaret hacminin iki katına çıkarılması hedefi bulunduğuna işaret ederek, 2 bin 304 İngiliz firmasının Türkiye'de 4,1 milyar dolar yatırımının bulunduğunu, İngiltere'de yatırım yapan Türk firmalarının sayısının ise 100 olduğunu kaydetti.
10 yılda 120 milyar dolar enerji yatırımı yapılacak
Bilgi Ortaklığı Belgesi ile iki ülke arasındaki karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, iki ülke iş dünyasının araştırma kurumlarının, bilim insanlarının, öğrencilerin ve kamu yetkililerinin karşılıklı olarak ortak çalışmasının planlandığını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:
"Bugün bunu, resmen başlatmış oluyoruz. Bilgi Ortaklığı Belgesi ile özellikle enerji ve enerji verimliliği konusunda önemli çalışmalar yapacağız. Önümüzdeki 10 yılda, 120 milyar dolar enerji yatırımı yapılacak olan Türkiye ile İngiltere arasında bu konudaki çalışmalar son derece önem arz edecektir.
Bölgesel finans merkezi İstanbul konusunda, önemli çalışmalar yapacağız. Bu konuda son derece önemli görev yapan Londra Borsası'nın ve Londra'nın finans merkezi olmasının, İstanbul'a yapılacak olan finans merkezi konusunda tecrübeleri ve bilgi paylaşımını birlikte gerçekleştireceğiz.
Bilim ve yenilik konusunda da özellikle üniversitelerle, ortaya çıkarılan önemli projelerin, iş dünyasında yerini bulması konusunda önemli çalışmalar yapacağız. Bilgi ve iletişim teknolojilerini geliştirme alanında, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Forumu düzenlenmesini öneriyoruz.
Sağlık hizmetleri konusunda da ortaklıklar yapabileceğiz. 2011 Martında yapılan, CEO Forumu, bu yıl kasım ayında yapılacak.
Türk ve İngiliz iş adamlarının özellikle müteahhitlik alanı başta olmak üzere üçüncü ülkelerde birlikte hareket etmesini, birlikte iş yapmasını konuşacağız."