Bilim-kurgu filmleri, 2017'de gerçek olacak

IBM'in gelecek projeksiyonlarına göre düşünce okuyan cihazlar ortaya çıkacak, banka kartları ortadan kalkacak, reklamlar daha da kişiselleşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Amerikan bilişim devi IBM'e göre, 2017 yılında düşünceleri okuyan, hatta bu düşüncelerin sahibini tanıyabilen makineler ortaya çıkacak.

IBM şirketi, geleceğin teknolojileri konusunda, 5 yıl sonrasına ilişkin yaptığı öngörüde, "Hudini'den Skywalker'a, X-Men'e kadar akıl okumak, bilimkurgu amatörlerinin en büyük dileklerinden biridir ve artık bu özlemleri yakında gerçek olacak" ifadesini kullandı.

IBM araştırmacılarının insan beynini elektronik cihazlara, bilgisayara veya akıllı telefona nasıl bağlanacağını inceleyen çalışmaların parçası olduğunu belirten şirket, bu uygulamalara örnek olarak, bir telefon kullanıcısının, cihazının arayacağı numarayı çevirmesi için o kişiyi düşünmesinin yeterli olacağını kaydetti.

Banka kartı ortadan kalkacak

IBM firması, 5 yıl sonrasının muhtemel teknolojileri arasında, yüz veya ses tanıma gibi biyometrik kimlik belirleme sayesinde şifrelerin de ortadan kalkacağının altını çizerek, "Hayal edin: otomatik para çekme makinesine (ATM) gidiyorsunuz ve güvenlik içinde para çekmek için yapacağınız tek şey, isminizi söylemek veya retinanızı tarayacak bir mini alıcıya bakmak olacak" ifadesini kullandı.

Şirketin altıncı "IBM 5'te 5" teknoloji tahmin raporunda, ayrıca 5 yıl sonra insanların günlük yaşamını değiştirme potansiyeli bulunan diğer buluşlar sıralandı.

Bu olası innovasyonlardan birinin de insanların evlerinin elektriğini kendi yarattıkları enerjiyle sağlaması olacağını kaydeden şirket, yenilenebilir enerji teknolojisindeki gelişmeler sayesinde, insanların, yürüme, koşu, bisiklet ve bilgisayarın ısısı gibi hareket eden ya da sıcaklık üreten herşeyden kinetik enerji toplayabileceklerini belirtti.

Reklamlar kişiselleşecek

Gelişen bilişim teknolojisinin, insanların yaşamının, sosyal ağlar ve online tercihler gibi tüm yönlerinden elde edilen verileri gerçek zamanlı kullanması sayesinde istenmeyen postanın da ortadan kalkacağı ve böylece reklamların iyice kişiselleşeceği tahmininde bulunan IBM, ayrıca mobil teknolojilerdeki gelişmeye bağlı olarak dijital uçurum da kapanmaya başlayacağını belirtti.

IBM'in daha önce başarıyla yaptığı "5'te 5" tahmin raporunda 2008'de, tüketicilerin internet üzerinden konuşacaklarını ve internetin 5 yıl içinde buna uygun hale geleceğini öngörmüştü. Bu yıl, Apple'ın yapay zeka asistanı Siri, iPhone 4S'te kullanılmaya başlandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir
IBM