Blatter yeniden başkan

FIFA'nın basşkanlık seçimlerine tek aday olarak giren Blatter, 4'üncü kez başkan oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZÜRİH - Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Joseph Sepp Blatter, 4. kez başkanlığa seçildi.

Blatter, tek aday olarak girdiği FIFA başkanlık seçiminin de yapıldığı 61. FIFA Kongresi'nde, 203 delegeden 186'sının oyunu alarak yeniden başkan oldu. 1998 yılından bu yana FIFA başkanlığını yürüten 75 yaşındaki İsviçreli futbol adamı, 4. dönemde de birliğin başkanı oldu.

Blatter, başkanlık seçiminin ardından delegelere hitap etti. Kongreye katılanlara tüm kalbiyle şükranlarını sunan Blatter, "Tanrı ömür, enerji ve güç verirse 4 yıl daha yolumuza sizlerle devam edeceğiz" dedi.

FIFA'daki birlik ve beraberliğin, futbolu daha iyi noktalara getireceğini ifade eden Blatter, yeniden başkan olmaktan duyduğu onuru dile getirdi.

Kaptan benim

Blatter, seçime geçilmeden önce kongre üyelerine seslendi. FIFA'yı bir gemiye benzeten ve "Gemimiz bulanık sularda yüzüyor, yeniden doğru rotaya sokulmalı" diyen Blatter, kaptanın kendisi olduğunu, gemiyi doğru rotaya sokmanın da kendi görevi olduğunu belirtti. "Bunu da ancak sizlerle, 208 üyemle başarabilirim" diyen Blatter, "FIFA'nın sahibi sizlersiniz. Yasama organı, karar organı sizlersiniz. Sorunlarımızı kendi içimizde çözme konusundaki fikirlerimi destekleyeceğinizden eminim" ifadesini kullandı.

Blatter konuşmasında, FIFA İcra Komitesi'nin yetkilerinin sınırlandırılmasını da önerdi. Dünya Kupası'na hangi ülkenin ev sahipliği yapacağına karar veren komitenin, bu gücünün elinden alınmasını teklif eden Blatter, FIFA'da şeffaflığın artırılması için bir dizi reformlara ihtiyaç duyulduğunu savundu. FIFA Başkanı, "Federasyonlara daha fazla erk vermeliyiz. Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkeye, FIFA Kongresi'nin karar vermesini istiyorum" dedi.

Bu arada, 2026 Dünya Kupası'nın ev sahibi, 2018'den önce oylanmayacak. Bu süreye kadar Blatter'ın 4. ve son 4 yıllık başkanlığı sona ermiş olacak.

Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak ülkenin oylaması, 1974 yılına kadar FIFA Kongresi tarafından yapılıyordu. Daha sonra bu yetki, icra komitesine devredildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir