BM 'ortaya' kınayacak

BM Genel Kurulu, uluslararası yasa dışı izlemeleri kınayan karar almaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Bazı devletlerin ve dünya liderlerinin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) tarafından yasa dışı biçimde dinlendiğinin ortaya çıkmasının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Almanya ve Brezilya'nın girişimiyle uluslararası yasa dışı casusluğu kınayan bir karar çıkarmaya hazırlanıyor.

 Batılı diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, konu öncelikle BM Genel Kurulu altında kısaca 3. Komite olarak anılan Sosyal, İnsani ve Kültür İşleri Komitesi'nin genel toplantısında ele alınacak ve ardından gelecek ay ortasında yapılacak BM Genel Kurul toplantısında gündeme getirilecek. Karar taslağı şu ana kadar BM'deki AB Delegasyonu'nu da içeren sınırlı sayıda devletle paylaşıldı.

Karar taslağı, ulusal güvenlik ve ülkeleri tehdit eden suç faaliyetleri gibi durumların hassas bilgilerin toplanması ve korunmasına gerekçe gösterilebileceğini ancak BM üyesi ülkelerin uluslararası insan haklarıyla tam uyum içinde olmalarını öngörüyor.  

Taslakta, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay'in ABD sınırları dışındaki yasa dışı dinlemelere ilişkin bir rapor sunması istenecek. Kararda ayrıca şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerine dayanan bağımsız bir gözetim mekanizmasının kurulması çağrısı yapılması bekleniyor.

Kararın BM'de kabul edilmesi halinde, Pillay'ın raporu 2014 Eylül ayındaki BM 69. Genel Kurulu'nda sunulacak. Raporun son hali 2015 sonbaharındaki 70. Genel Kurulu'na getirilecek.  

ABD, aralarında Brezilya, Fransa, Almanya, Meksika ve İspanya'nın da bulunduğu 35 ülke hükümetini yasa dışı dinlemekle suçlanıyor.