BM: Askeri harcamaları kısın

Birleşmiş Milletler, dünya parlamentolarına askeri harcamaları kısın çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Birleşmiş Milletler'den (BM), Askeri Harcamalara Karşı Küresel Eylem Günü nedeniyle dünya ülkelerine yapılan çağrıda, daha az askeri harcama ve kalkınma için daha fazla yatırım yapma çağrısında bulunuldu. 

Silahsızlanma konusunda uzman BM Özel Raportörü Alfred de Zayas tarafından yapılan açıklamada, dünya parlamentolarından, ''askeri harcamalardaki kesintilerin artırılıp, daha fazla şeffaflığın sağlanması, sağlık, çevre koruma ve diğer önemli sürdürülebilir kalkınmadaki zorlukların aşılmasına yönelik yatırımlarının artırılması'' istendi. 

De Zayas, ''Her demokrasinin, bütçelerin oluşturulması sürecinde sivil toplumun da dahil edilerek, toplumun tüm kesimlerine, nüfusun gerçek önceliklerinin belirlenmesinde danışması gerekiyor'' değerlendirmesinde bulundu. 

Askeri müteahhitler ve diğer savunma sanayinin temsilcileri dahil lobilerin, bu öncelikleri halkın gerçek ihtiyaçlarının zararına gasbetmelerine izin verilmemesi gerektiğini belirten Alfred de Zayas, dünya parlamentolarından, halkın iradesini uygulamalarını, kamuoyu yoklamalarını baz alarak, silah üretimi, askeri araştırma, yurtdışındaki askeri üsler, vatandaşların izlenmesi, istihbarat toplama veya gizli askeri operasyonlar dahil tüm askeri harcamaları önemli oranda azaltmalarını istedi. 

De Zayas, vergi gelirlerinin sivil, siyasi ekonomik, sosyal ve kültürel hakların desteklenmesine yönünde, enerji kaynaklarının araştırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın desteklenmesi için yeniden ayarlanması gerektiğinin altını çizdi. 

Açıklamasında, İsveç merkezli Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü (SIPRI) küresel askeri harcama seviyelerinin tüm zamanların en yüksek oranının 2012 yılında 1,75 trilyon dolara çıktığı bilgisini hatırlatan de Zayas, bunu "kaynakların ölçüsüz kullanımı" olarak değerlendirdi. 

Öte yandan, daha önce açıklanan en son araştırma sonuçlarına göre ise askeri harcamaların küresel üretim içindeki payının yüzde 2,2'ye yükseldiği bildirilmişti.  

Bu arada, SIPRI'nin verilerine göre, askeri harcamalarda 2012'de 16'ncı sırada bulunan Türkiye, geçen yıl 19,1 milyar dolarlık askeri harcamayla Birleşik Arap Emirlikleri ve Kanada'yı geride bırakarak 14'üncülüğe yükseldi. Dünyada en fazla askeri harcamayı 640 milyar dolarla ABD yaparken, bu ülkenin önceki yıla göre harcamaları yüzde 7,8 düştü. 

Bu konularda ilginizi çekebilir