BM Barış Gücü'nün bütçesi 8.6 milyar dolar oldu

Dünyanın 17 ayrı bölgesinde yaklaşık 120 bin personelle görev yapan BM Barış Gücü'nün bütçesi 8,6 milyar olarak belirlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM barışgücü operasyonlarının bütçesi, tartışmaların ardından üç gün gecikmeyle BM Genel Kurulu'nun bütçe komitesinde kabul edildi.  

BM'nin dünya genelinde çatışmaların sonlandırılması ve barışın korunması amacıyla konuşlandırdığı barışgücü birliklerinin 1 Temmuz 2014 ile 30 Haziran 2015 arasındaki bir yıllık bütçesi 8.6 milyar dolar olarak belirlendi. 

En geç 30 Haziran'a kadar kabul edilmesi gereken bütçe, operasyonlara asker gönderen ülkelerin, her asker başına alacağı maddi destek konusundaki tartışmalar nedeniyle üç gün gecikmeli olarak kabul edilebildi. 

Barışgücü operasyonlarının geçen yılki bütçesi 7.83 milyar dolardı. Bütçe komitesinde kabul edilen bütçenin BM Genel Kurulu'nda gün içinde onaylanması bekleniyor. 

Barışgücü operasyonları, dünyanın herhangi bir yerindeki anlaşmazlık ve çatışmaların sonlandırılması için BM Güvenlik Konseyi'nin onayı ile konuşlandırılıyor. 

Dünya genelinde aralarında Kıbrıs'ın da bulunduğu 17 noktada barışgücü misyonları çatışmaları engellemek için görev yapıyor. Bu birliklerden 9'u Afrika kıtasında yer alıyor. 

Misyonlarda 100 bin civarında asker ve polis ile yaklaşık 20 bin sivil personel görev yapıyor. 1948 yılından bu yana konuşlandırılan 69 misyonda 3 bin 227 barışgücü askeri hayatını kaybetti. 

122 ülkenin asker ve polis desteği verdiği barışgücü operasyonlarında Türkiye'den de mayıs ayı rakamlarına göre 196 personel görev yapıyor. 

Barışgücü birlikleri, zaman zaman bulundukları bölgelerde gerginliği daha da artırmalarıyla da gündeme gelebiliyor. Birliklere daha önce Haiti'de kolera salgınına neden oldukları ve özellikle Afrika'daki operasyonlarda korumaları gereken yerel halka karşı cinsel saldırıda bulundukları suçlamaları yöneltilmişti.