BM: Gazze'de adil soruşturma şart

Birleşmiş Milletler'in Gazze'deki en üst düzey yetkilisi, Gazze'de adil ve tarafsız bir soruşturma yapılmazsa bunun aşırıları haklı göstereceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Kurumu'nun (UNRWA) Gazze'deki Başkanı John Ging, Gazze'de insanların adalet istediklerini belirterek ''Eğer adil ve tarafsız soruşturma yapılmazsa, aşırılar tarafından yenilmiş oluruz'' dedi.

Ging video konferans aracılığyla BM'deki gazetecilere yaptığı açıklamada, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar sırasında Gazze'deki insanların önce travma ve daha sonra büyük üzüntü yaşadıklarını, ancak şimdi bu duyguların kızgınlığa dönüştüğünü belirterek, adil ve tarafsız bir soruşturma sonucunda hukukun üstünlüğü ilkesi çerçevesinde sorumluların hesap vermelerinin sağlanması gerektiğini söyledi. Ging, bunun olmaması durumunda hukukla adaletin sağlanamayacağı yönünde propaganda yapan aşırılar tarafından yenilmiş olunacağını ve  kimsenin bunu istemediğini söyledi. Ging bir soru üzerine hem Gazze'de, hem de İsrail tarafında sivil kurbanlar olduğunu belirterek, hukukun üstünlüğünün ve adaletin iki taraf için de sağlanması gerektiğini belirtti.

Ging, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un insani işlerden sorumlu yardımcısı John Holmes ile BM Orta Doğu Özel Koordinatörü Robert Serry'nin Gazze'ye geldiklerini ve yıkımı kendi gözleriyle gördüklerini de söyledi.

''Tüm sorunların çözümünün anahtarı Gazze'ye tüm sınır geçişlerinin açılmasıdır'' diyen Ging, özelikle Karni geçişinin mutlaka açık kalması gerektiğini söyledi.

''Gazze'de bugün hiçbir şey yok'' diyen Ging, 1,5 yıl önce Gazze'den az da olsa dışarıya mal ihraç edildiğini, şimdi ise Gazzede yaşayanların hiçbir şey üretemediklerini anlattı. Çatışmaların başlamasından hemen önce Gazze'ye günde, temel ihtiyaç maddesi taşıyan 20 civarında kamyonun girebildiğini söyleyen Ging, ateşkesin sağlanmasının ardından bu sayının şimdi 120'ye çıktığını kaydetti.

Ging, bir soru üzerine bunun hiç de yeterli bir miktar olmadığını belirterek, Gazze'de son İsrail saldırısında yıkılan binaların arasında pek çok fabrika olduğunu ve Gazze'de ekonominin yeniden oluşabilmesi için sayı vermek gerekirse günde bin civarında kamyonun Gazze'ye girebilmesi gerektiğini söyledi.

Ging bir soru üzerine, Gazze'deki yıkımın bedelinin şu an tam olarak belli olmadığını, ancak milyar dolarları bulacağına inandığını belirtti.

Gazze'de, Uluslararası Af Örgütü olmak üzere insan hakları örgütlerinin temsilcilerinin bulunduğunu ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nden de hafta sonunda bir grup uzman geleceğini anlatan Ging, ''Biz de kendi binalarımıza yapılan saldırılarla ilgili olarak delil topluyoruz'' dedi.

Ging sözlerinin sonunda bir kez daha hukukun üstünlüğünün önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle tamamladı:

''Gazze'de insanların kızgınlık duygularını olumlu yönde değiştirebilmek ve onurlu bir yaşam perspektifi verebilmek için, onlara adaletin sağlanacağı garantisini vermemiz, siyasi tartışmaları bir tarafa bırakarak önce onların beklentilerini karşılamamız gerekir, maalesef son yıllarda bu yapılmadı.''