BM Genel Kurulu 63. dönemi başlıyor

Kurul 62. dönemin son toplantısında önemli bir karar alarak Güvenlik Konseyinin genişlemesine yeşil ışık yaktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Kurulu'nun 63. dönem çalışmaları bugün başlıyor.

Genel Kurulun bu dönemki başkanı olacak 75 yaşındaki Nikaragualı peder Miguel d'Escoto Brockmann, 1979-1990 yılları arasında ülkesinde Sandinista Ulusal Kurtuluş Cephesi (FSLN) baştarken dışişleri bakanlığı görevinde bulunan ve ABD politikalarını sert eleştiren isimlerden biri olarak tanınıyor.

Brockmann görevini bugün 62. dönem başkanı Makedonyalı Srgjan Kerim'den devralacak.

Genel Kurulun genel oturumları ise 23 Eylül'de başlayacak ve 1 hafta sürecek toplantılarda 192 ülkenin devlet ve hükümet başkanları hem  Genel Kurul'da konuşma yapacak hem de ikili ve çok taraflı toplantılara katılacak.

Güvenlik Konseyi

Genel Kurul dün sona eren 62. dönemin son toplantısında ise önemli bir karar alarak Güvenlik Konseyinin genişlemesine bir anlamda yeşil ışık yaktı. Kurul başkan Kerim'in de çabaları sonucunda oy birliğiyle aldığı kararla, Konsey'in genişlemesine ilişkin "hükümetler arası toplantıların" 28 Şubat 2009'da başlamasını istedi.

Konsey'in 5 daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin) ve 2 yıllığına seçilen 10 geçici üyesi bulunuyor. BM kulislerinde kararın son derece önemli olduğu konuşulurken pek çok öneri içinde Konseye yaklaşık 7 yeni daimi üye seçilmesi teklifi daha fazla rağbet görüyor. Bu aday ülkeler arasında Japonya, Almanya, Hindistan, Brezilya ve bir Afrika ülkesinin adları geçiyor. Aynı zamanda Konseyin daimi üyeleri olan (ve olacak) Avrupa ülkelerinin AB adı altında temsil edilmesi fikri de tartışılıyor.

1993 yılından bu yana gündemde olan ve görüşülen, ancak bugüne dek ülkeler ve bölgeler arası çekişmeler nedeniyle bir türlü sonuca ulaşamayan hükümetler arası toplantıların bu sefer nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.

Türkiye'nin 2009-2010 yılları için aday olduğu seçimlerin de ekim ayı ortalarında yapılması bekleniyor.