BM: Krize rağmen açlık sorunu çözülmeli

"Herkes için Gıda Güvenliği Üst Düzey Toplantısı" sonunda konuşan Ban, gelişmiş ülkeleri dünyadaki açlık sorununu çözmeye davet etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MADRİD - İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen ve Türkiye'yi Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in temsil ettiği Birleşmiş Milletler'in (BM) "Herkes için Gıda Güvenliği Üst Düzey Toplantısı" sona erdi.

100'e yakın ülkenin temsilcilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve uluslararası kuruluşların katıldığı, 2 gün süren toplantıların kapanış konuşmasının yapan BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun, mevcut ekonomik krize rağmen gelişmiş ülkelerden açlık ve fakirliğe karşı yardımlarını artırmalarını istedi.

BM Genel Sekreteri, dünyada 1 milyara yakın kişinin açlık sorunu yaşamasını "tolerans gösterilemez ve dünyanın büyük bir lekesi" olarak tanımlayıp, bu lekeyi tamamen ortadan kaldırmanın zamanının artık geldiğini savundu. Açlık sorununu çözmek için dünyanın yeterli zenginliğe ve bilgiye sahip olduğunu kaydeden Ban Ki-Mun, "Açlığı, siyasi hedeflerin merkezine çekmek için maksimum çabayı gösterelim. Tarih, verdiğimiz cevaba göre bizi yargılayacak" dedi.

Ban Ki-Mun, konuşmasında, açlık ve fakirliğe karşı mücadelede daha fazla kaynak, teknoloji ve özel sektörün yatırımının sağlanması gerektiğini ve bunu başaracak kurumlara sahip olduklarını ifade ederek, "ihtiyacımız olan daha etkili bir koordinasyon" çağrısında bulundu. Bu arada BM Genel Sekreteri'nin ardından konuşma yapan İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero da, açlığa karşı mücadelede ve sürdürülebilir tarımı teşvik etmek için İspanya olarak 5 yıl içinde 1 milyar avroluk yardım yapılacağı sözünü verdi. 1 milyara yakın insanın açlık yaşamasını "insanlığın utancı" olarak yorumlayan Zapatero, şunları kaydetti:

"Ulusal ekonominin ve istihdamın büyümesini sağlamak aciliyet gerektiren bir konu ve zamanımızın büyük bir bölümünü buna harcıyoruz ama bugün, gerekli, kaçınılmaz ve zorunlu olan bir şey var: açlık ve fakirliğe karşı mücadele başta olmak üzere kalkınmaya yardımda ilerleme kaydetmek."

Öte yandan toplantıda konuşan BM Tarım ve Gıda Örgütü Genel Direktörü Jacques Diouf ise 2050 yılına kadar kalkınmakta olan ülkelerin tarımsal üretimlerini iki katına çıkarabilmeleri ve halklarının temel gıda haklarını karşılamaları için yıllık 30 milyar dolar gereksinim olduğunu açıkladı.