BM, Şam rejiminin talebini kabul etti
İSTANBUL - BM Genel Sekreterliği, Suriye'nin kimyasal silahlar sözleşmesine katılmak için yaptığı başvurunun kabul edildiğini ve sürecin başlatıldığını bildirdi.
Genel Sekreterlik sözcülüğünden yapılan açıklamada, Suriye'nin katılım belgesinin resmen alındığını ve sürecin başlatıldığı belirtildi. Sözleşmenin Suriye için 14 Ekim 2013 tarihinde yürürlüğe gireceği ifade edildi.
Açıklamada, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suriye'nin sözleşmeye katılımından memnuniyet duyduğu belirtildi.
Buna göre, bir ülkede sözleşmenin yürürlüğe girmesi için katılım belgesinin kabulünden itibaren 30 gün geçmesi gerekiyor.
Sözleşmenin yürürlüğe girmesinden itibaren de sözkonusu ülkenin 30 gün içinde bütün kimyasal stoklarını bildirme zorunluluğu bulunuyor.
Dolayısıyla Suriye'nin bugün itibariyle kimyasal stoklarını bildirmek için toplam 60 gün süresi var.
AB ve NATO'dan plana tam destek
Öte yandan Avrupa Birliği ve NATO, ABD ve Rusya'nın, Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların tasfiyesi konusunda sağladıkları mutabakatı memnuniyetle karşıladı.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Telsilcisi Catherine Ashton, yaptığı açıklamada, Şam yönetimine Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve BM personeline derhal Suriye'deki tüm tesisleri denetleme izni vermesi çağrısında bulundu.
Ashton, BM Güvenlik Konseyi'nden sorumluluğuna sahip çıkarak tüm bu süreçle ilgili ilave yetki getiren bir karar alması talebinde bulunurken AB'nin Suriye'deki kimyasal silahların imhasıyla ilgili OPCW'a teknik yardıma hazır olduğunu duyurdu.
Ashton, ABD ve Rusya arasında varılan anlaşmanın Suriye krizine siyasi çözüm bulunmasına yardımcı olmasını umduğunu belirterek uluslararası topluma Suriye'de barış konferansı toplanmasını desteklemeleri çağrısı yaptı.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de ABD ve Rusya arasında varılan mutabakatın Suriye'de kimyasal silahların imhası hedefi doğrultusunda önemli bir adım olduğunu belirterek Şam yönetiminin tam işbirliğinin kilit önem taşıdığını vurguladı.
Rasmussen, uluslararası toplumun kimyasal silahların kullanımının engelleyici tedbirlerin korunması ve buna başvuranlardan hesap sorulması konusunda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi çağrısında bulundu.