BM: Sri Lanka'daki durumdan derin endişe duyuyoruz

BM Güvenlik Konseyi, Sri Lanka'da giderek artan sayıda sivillerin ölmesinden derin endişe duyulduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi, Sri Lanka'da giderek artan sayıda sivillerin ölmesinden derin endişe duyulduğunu belirterek, Sri Lanka askeri birlikler ile isyancıları, sivilleri korumak için acil olarak harekete geçmeye çağırdı.

Güvenlik Konseyi, Sri Lanka'daki durumu görüştüğü ilk resmi toplantısının sonunda bir açıklama yayımladı.

Oybirliğiyle kabul edilen başkanlık açıklamasında, ülkede giderek ağırlaşan insani durumdan derin endişe duyulduğu belirtilerek, isyancı Tamil Kaplanlarının yıllardır süren "terörist hareketleri" şiddetle kınandı ve isyancılar silahlarını bırakmaya çağrıldı.

Sri Lanka hükümetinin de sivillerin ölümüne yol açan yoğun bombalı saldırılardan kaçınması gerektiğini belirten Konsey, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un yakında Sri Lanka'ya gitmesi fikrine destek verdi.

İsrail'in, Gazze'ye düzenlediği askeri harekat

Bu arada Konsey, Libya'nın talebi üzerine oluşturulan BM soruşturma komisyonu tarafından hazırlanan ve İsrail'in, yılın başında Hamas'a karşı Gazze'ye düzenlediği askeri harekat sırasında BM personeline ve tesislerine yönelik saldırılarla ilgili  sorumlu tutulduğu raporu da görüştü.

Libya, toplantıda, İsrail'in yaptıklarından dolayı özür dilemesini isteyen bir karar tasarısı metni sunarken, Konsey bunu kabul etmedi ve kısa bir basın açıklaması yaptı.

Konseyin dönem başkanı Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin tarafından basına okunan açıklamada, Konseyin soruşturma komisyonunun bulduklarından endişe duyduğu belirtilmekle yetinildi. İsrail, BM soruşturma raporunu kabul etmeyeceğini bildirmişti.