BM Suriye müzakereleri için tarih verdi

BM, Suriye'deki iç savaşa son vermek amacıyla hazırlıkları süren müzakerelerin 25 Ocak'ta Cenevre'de başlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM, Suriye'deki iç savaşa son vermek amacıyla hazırlıkları süren müzakerelerin 25 Ocak'ta Cenevre'de başlatılmasının hedeflendiğini bildirdi.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın ofisinden yapılan açıklamada, 18 Aralık'ta New York'ta yapılan Suriye Destek Grubu toplantısı ve BM Güvenlik Konseyi'nde alınan kararlara atıfta bulunularak, bu kararlar doğrultusunda BM'nin müzakereler için çalışmaları artırdığı kaydedildi.

Cenevre Bildirisi ve Viyana'daki mutabakat doğrultusunda bir siyasi geçiş sürecine başlanması için rejim ile mümkün olduğunca geniş şekilde temsil edilecek muhalefeti bir araya getirmenin amaçlandığı belirtilen açıklamada, Mistura'nın ocak ayı başında istişarelerini tamamlaması, 25 Ocak 2016 tarihinde de Cenevre'de müzakereleri başlatmayı hedeflediği bildirildi.

BM Güvenlik Konseyi, 18 Aralık'ta, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.

Beşşar Esed'in geçiş sürecindeki konumunun ne olacağı ve hangi grupların muhalif hangi grupların terör örgütü kabul edileceği konularında anlaşma sağlanamaması, müzakerelerin başlamasının önündeki en önemli engel olarak görülüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir