BM'de liderler mali krizi konuştu

BM Genel Kurulu'nun gündeminde mali kriz konuşulurken Bush, terörizme ağırlık verdi, Lula itiraz etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Genel Kurulu için New York'ta bir araya gelen liderler, dünyaya küresel şok dalgaları gönderen mali krizin kontrol altına alınması konusunu görüştüler.

Bush, BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasında, Rusya, İran ve Kuzey Kore ile gergin durum hakkındaki görüşlerinin yanı sıra uluslararası dünya pazarlarını istikrara kavuşturacak vaatlerde bulundu.

ABD Başkanı, mali krizin çözümü için yönetiminin ve Kongre'nin yeni bir strateji ile ilgili yasayı hızla geçirmek üzere birlikte çalıştığının garantisini verdi. Bush, sorunun çözümü için gereken sürede harekete geçeceklerinden emin olduğunu söyledi. Bush'un konuşmasının ana noktasını ise terörizme karşı uluslararası mücadelenin artırılması çağrısı oluşturdu.

BM Genel Kurulu'nda konuşan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva da söz konusu mali krizden spekülatörleri sorumlu tuttu ve küresel bir çözüm bulunması çağrısını yaptı. Lula, krizin küresel doğasının çözümün de küresel olmasını gerektirdiğini belirtti. Lula, konuşmasında ayrıca ABD Başkanı Bush'a yönelik, "Terörizm hakkında konuşmayı tercih etti. Şu anda en önemli şey olduğunu düşündüğüm ekonomik kriz hakkında konuşmasını bekliyordum" sözleriyle eleştiride bulundu.

Filipinler Devlet Başkanı Gloria Macapagal Arroyo da ekonomik belirsizliğin dünya çevresinde tsunami gibi hareket ettiğine dikkati çekti. Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy ise konuşmasında mali krizle ilgili olarak yıl sonuna kadar dünya liderlerinin katılacağı bir zirve yapılması çağrısında bulunmuştu.

Peres: Yıl sonuna kadar barış anlaşması mümkün değil

BM Genel kurulu toplantılarına katılan İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, İsrail-Filistin müzakereleri konusunda yıl sonuna kadar bir anlaşmaya varılacağı umudunda olduklarını, ancak açıkça yıl sonuna kadar bunun tamamlanamayacağını belirtti. Peres, yine de biraz yol aldıklarını, gelecek yıl bir sonuca varılması şansı bulunduğunu kaydetti.

Şimon Peres, ayrıca İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın İsrail'in bir gün haritadan silineceği sözlerine de cevap vererek, Ahmedinjad'ın dünyayı insan hayatına saygı duymayan karanlık, nefret dolu, hoşgörüsüz, kibirli bir çağa dönme çağrısı yaptığını söyledi.

Ahmedinejad: Kabadayılığa direneceğiz

BM Genel Kurulunda konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ''Büyük İran halkı kabadayılığa direnecek, haklarını savunacaktır'' dedi. İran ulusunun diyalogdan yana olduğunu belirten Ahmedinejad, ''ama yasa dışı taleplerini de kabul etmeyeceğiz'' dedi. Ahmedinejad konuşmasında ABD ve İsrail'i eleştirdi. ''Amerikan imparatorluğu yolun sonuna geliyor'' iddiasını dile getiren Ahmedinejad, bu ülkede yapılacak başkanlık seçiminde iş başına gelecek liderin, ''ülkesinin dışına müdahale etmeyi bırakması gerektiğini'' söyledi. Ahmedinejad, İsrail'e ilişkin olarak da ''Siyonist rejim çöküşün tam eşiğinde'' ifadesini kullandı. Ahmedinejad, ''Günümüzde artık siyonist rejim çöküşün tam eşiğinde. Onlar için artık kendilerinin ve destekçilerinin açtıkları lağım çukurundan çıkış yolu kalmamıştır'' şeklinde konuştu.