BM’den 'dolar rezervini azaltın' uyarısı

ECB’nin 3 aylık ihalesine beklenenin altında talep gelmesi finans kuruluşlarının sağlığına ilişkin kaygıları azalttı, Euro değer kazandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Birleşmiş Milletler, başlıca küresel rezerv para birimi olarak ABD Doları'nın terk edilmesi çağrısında bulundu.

BM’nin bu tavsiyeleri son yayınladığı "2010 Dünya Ekonomik ve Sosyal Araştırma Raporu"nda yer aldı. Raporda uluslararası mali alanda ABD Doları‘na daha az bağımlı hale gelinmesi gerektiği, ABD Doları‘nın küresel rezerv birimi olmasının küresel ekonomiyi, ABD’nin para politikasına ve ABD ekonomisinin durumuna bağlı hale getirdiği ifade edildi. Raporda doların, dengeli bir rezerv para birimi için şart olan değeri muhafaza etme özelliğinin olmadığını ispat ettiği kaydedildi.

Raporda dolar yerine IMF'nin para birimi Özel Çekme Hakkı'nın (SDR) tercih edilmesinin iyi olacağı bildirildi. Raporda uluslararası mali denetimi sağlayacak yeni bir küresel otoritenin de kurulması gerektiği, IMF'nin bu görevi yerine getirecek ve kriz durumlarıyla uğraşacak gücünün olmadığı vurgulandı.

Raporda ayrıca, ekonomide iyileşme sağlanması için küresel ekonomik yönetimde ciddi reformların yapılması gerektiği ve yeni bir anlayışa ihtiyaç olduğu kaydedildi. Raporu açıklayan BM üst düzey yetkilisi Rob Vos ise küresel ekonomik eşgüdümün sağlanması için uluslararası toplumun G-20'nin ötesinde bir mekanizma kurması gerektiğini belirtti.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde

 

Bu konularda ilginizi çekebilir