BM'den 'IKBY referandumu' açıklaması

BM Irak Özel Temsilcisi Kubis, "Kerkük'ün statüsü de dahil olmak üzere tartışmalı bölgeler, bütçe, petrol ve gelir paylaşımı gibi önemli konuları ele almak ve bir yol haritası belirlemek için taraflar diyalog kurmalı" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis, BM Güvenlik Konseyinde yaptığı konuşmada, IKBY'nin tartışmalı bağımsızlık referandum planları ile ilgili değerlelendirmelerde bulundu.

Kubis, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) bağımsızlık referandumu planına ilişkin, "Böyle önemli bir konuda Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında ortak bir uzlaşıya varılmadan harekete geçilmemeli." dedi.

Kerkük'ün statüsü de dahil olmak üzere tartışmalı bölgeler, bütçe, petrol ve gelir paylaşımı gibi önemli konuları ele almak ve bir yol haritası belirlemek için taraflara diyalog çağrısı yapan Kubis, "Böyle önemli bir konuda Irak merkezi hükümeti ve IKBY arasında ortak bir uzlaşıya varılmadan harekete geçilmemeli. Anlamlı bir diyalogun olmaması çıkar çatışmasını farklı tür bir çatışmaya dönüştürebilir." dedi.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, 7 Haziran'da yaptığı açıklamada, uzun süreden beri tartışılan bağımsızlık referandumunun 25 Eylül 2017'de yapılacağını ilan etmişti.