BM'den Katar açıklaması

BM Yüksek Komiseri el Hüseyin, Katar krizinin insan hakları ihlallerine yol açtığı uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirliklileri (BAE), Mısır ve Bahreyn'in Katar ile diplomatik ve ekonomik ilişkileri kesme kararının insan hakları üzerindeki olası etkileri konusunda endişe duyduğunu belirtti.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, Katar'a karşı alınan önlemlerin, ortak uyruklu binlerce kişinin hayatını altüst edeceği uyarısında bulundu.

Körfez ülkelerindeki bazı kişilere içinde bulundukları ülkeyi terk etmeleri talimatının verildiği ya da kendi hükümetleri tarafından ülkelerine dönmek için emir aldıklarına dair raporlar aldıklarını aktaran Hüseyin, bu kişiler arasında karışık evli çiftler ve çocukları, çalışanlar, işverenler ve öğrenciler olduğunu kaydetti.

Hüseyin, kararın pek çok kişinin insan hakları üzerindeki olası etkileri konusunda endişe duyduğunu belirterek, "BAE ve Bahreyn'in, Katar'a sempati duyan ya da kendi hükümetlerinin kararlarına karşı çıktığını ifade eden vatandaşlarını hapis ve para cezası ile tehdit ettiğini işitmekten son derece rahatsızlık duyuyorum çünkü bu, ifade özgürlüğünün açık şekilde ihlali anlamına geliyor." değerlendirmesinde bulundu.