BMGK'nin yeni üyeleri göreve başladı

BM Güvenlik Konseyinde 2 yıl süreyle görev yapacak 5 yeni üye göreve başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) 2 yıl süreyle görev yapacak 5 yeni üye göreve başladı.

BM sistemi içinde dünya barış ve güvenliğini sağlama sorumluluğunu taşıyan 15 üyeli Konseyde 5 geçici üye değişti. Görev süreleri 31 Aralık 2014'te dolan Avustralya, Lüksemburg, Arjantin, Güney Kore ve Ruanda'nın yerine 2015-2016 yılları için seçilen Angola, Yeni Zelanda, İspanya, Malezya ve Venezuela BMGK'da görev yapacak.

BM Güvenlik Konseyinde veto yetkisi olan 5 daimi üye İngiltere, ABD, Rusya, Çin ve Fransa'nın yanında her yıl 5'i değişen 10 geçici üye görev yapıyor. 2015 sonunda görev süreleri dolacak üyeler ise Şili, Çad, Litvanya, Ürdün ve Nijerya.

Türkiye 2015-2016 dönemi için İspanya ve Yeni Zelanda'nın bulunduğu gruptan aday olmuştu. Ancak BM Genel Kurulu'nda yapılan seçimi Yeni Zelanda ve İspanya kazanmıştı.

Filistin tasarısına "ret" oyu veren Avustralya gitti

Öte yandan, İsrail işgalinin sonlandırılması için hazırlanan Filistin tasarısının 30 Aralık'ta oylanması tartışmaları beraberinde getirmişti. Tasarı 8 lehte 2 aleyhte oy alırken, dün itibarıyla süresi dolan Avustralya ret oyu kullanmıştı.

Yine süreleri dolan Ruanda ve Güney Kore ise çekimser kalmıştı. Diplomatik kaynaklar, oylamanın yeniden şekillenen Konsey'de gerçekleşmesi halinde 9 evet oyunun sağlanması ve ret oyu için ABD'nin yalnız kalması ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmişlerdi.

Tasarıyı Konseye sunan Ürdün'ün BM Daimi Temsilcisi Dina Kawar da konuya ilişkin sorular üzerine gazetecilere yaptığı açıklamada, Filistin yönetiminin ısrarı nedeniyle oylamaya geçildiğini belirterek, bunun nedeninin Filistin yönetimine sorulmasını istemişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir