BMOP, 300 bin kişiye 'cinsiyet eşitliğini' anlattı

Projenin kapanış toplantısına Bakan Atalay ve Güler Sabancı da katıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - BM, Sabancı Vakfı ve İçişleri Bakanlığının yürüttüğü ''Kadın ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı''nın (BMOP) kapanış toplantısı yapıldı. Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından desteklenen projelerle, toplam yaklaşık 300 bin kişiye ulaşıldığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Hilton Otel'deki toplantıda yaptığı konuşmada, 2006'den beri devam eden ortak programın uygulamasının iki kez uzatıldığını söyledi. Ortak programı destekleyen Sabancı Vakfı'na ve Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı'ya teşekkür eden Atalay, ''Güler Hanım'ın dirayetli bir kadın yönetici olarak kadınlara yönelik bir projede yer alması çok önemli ve güzel bir örnek'' diye konuştu.

Hükümet olarak kadın hakları konusuna özel bir vurgu yaptıklarını belirten Atalay, ''Eğitimli kadın özgür kadındır'' görüşünden hareket ettiklerini ve kız çocuklarının okullaşma oranını arttırmak için projeler ürettiklerini anlattı.

Ayrımcılıkla mücadele yasa tasarısı kapsamında ayrımcılıkla mücadele edecek bağımsız bir kurul oluşturmayı planladıklarını anımsatan Atalay, Kurulun cinsiyet ayrımcılığı konusunda da fonksiyonel çalışacağı yönündeki inancını dile getirdi.

300 bin kişiye ulaşıldı

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, toplantıda yaptığı konuşmada, dört yıl önce İçişleri Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çok önemli bir ortaklığa imza attıklarını belirterek, sivil toplum örgütleriyle birlikte sorunları tanımladıklarını ve İzmir, Kars, Nevşehir, Trabzon, Şanlıurfa, Van'da ''yerel eylem planları'' hazırladıklarını anlattı. Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Hibe Programı tarafından desteklenen projelerle, toplam yaklaşık 300 bin kişiye ulaşıldığını bildirdi.

Sabancı, program kapsamında önemli adımlar atıldığını, ancak bunların yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin 2009 Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporuna göre, ''134 ülke içinde 129. sırada yer aldığını'' anlatan Güler Sabancı, ''Yaptıklarımız bir damla, bunu kartopuna çevirmemiz lazım'' dedi.

Güler Sabancı, program kapsamında Sabancı Üniversitesinin katkılarıyla bin 160 lise öğretmenine toplumsal cinsiyet semineri verildiğini, 153 lise öğretmeninin ''mor sertifika'' aldığını ifade ederek, eğitimde ''kar topu'' etkisini görmeye başladıklarını ve ''mor sertifika'' programını devam ettireceklerini söyledi. Sabancı, 3-4 yıl içinde sözkonusu 6 ildeki tüm lise öğretmenlerini bu eğitimden geçirmeyi amaçladıklarını belirtti.

Konuşmasının sonunda İçişleri Bakanlığı ve BM ile sürece destek veren Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, Kanada ve Norveç büyükelçilikleri, valiler, belediye başkanları ve sivil toplum örgütlerine teşekkür eden Sabancı, en büyük teşekkürünü de ''4 yıllık süreçte canla başla çalışan kadınlara ve kız çocuklarına'' sunduğunu söyledi.

Sürdürülebilirlik için yerel sahiplenme gerekli

BM Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Peer Sieben de ortak programın tasarlama ve uygulama aşamalarında önemli bir katılım gerçekleştirildiğini belirtti. Belediyeler, valilikler, kadın dernekleri gibi yerel ortakların programın temel taşlarını oluşturduğunu ifade eden Sieben, sürdürülebilirliğin sağlanması için yerel sahiplenmenin gerekli olduğunu söyledi.

Ortak Programı değerlendiren, ODTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Ayata da şimdiye kadar toplumsal cinsiyet eşitsizliğini gidermek için yapılan tüm çalışmaların merkezden gerçekleştirildiğini ifade ederek, ortak programın bunlardan farklı olduğunu ve yerel düzeyde, yerel beceriyle yerel STK'larla konuyu ele aldığını kaydetti.

Programın uygulandığı pilot illerde bazı yerel yöneticilerin oldukça hevesli bazılarını ise daha çekingen davrandığını belirten Ayata, ''Ataerkil yapıyı temelden sarsan fikirler dirençle karşılandı'' değerlendirmesinde bulundu.

Projenin maliyeti 2.8 milyon dolar

Konuşmaların ardından, BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam, İçişleri Bakanı Atalay, Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı ile ortak programa katkı sağlayan kurum ve kuruluş temsilcilerine plaket sundu.

Daha sonra, Türkiye'nin ilk kadın kaymakamı ve İzmir Vali Yardımcısı Özlem Bozkurt Gevrek tarafından okunan ''Kadın Dostu Kent Çalışmalarının Yaygınlaştırılmasına Yönelik Çağrı''ya İzmir, Nevşehir, Kars, Van, Trabzon ve Şanlıurfa'nın yerel yöneticileri imza attı.

BMOP, pilot bölge olarak seçilen İzmir, Nevşehir, Kars, Van, Trabzon ve Şanlıurfa'da uygulandı. Toplam 2 milyon 800 bin dolara mal olan projenin, 1 milyon 600 bin doları Sabancı Vakfı tarafından karşılandı.

Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, kanada ve Norveç elçiliklerinin de maddi destek verdiği program kapsamında, yerel eşitlik eylem planları ve yerel katılım çalışmaları, ''sabancı vakfı hibe programı'', ''mor sertifika toplumsal cinsiyet eşitliği programı'' yürütüldü.

Ortak program, BM Nüfus Fonu'nun 2009 yılında ''en iyi hak destekli programlardan biri'' seçildi.