Borç krizi sanayi devlerinin çarklarını bozdu
Yıllardır süren borç krizi artık Güney Avrupa ülkelerinin sınırlarını aştı ve Euro Bölgesi'nin çekirdek ekonomilerine uzandı. Kötüleşen ekonomik ortam çok uluslu şirketlerin bilançolarına yansıdı.
Evrim Küçük
İSTANBUL - Otomotivden, ilaca, inşaattan, tüketim mallarına kadar birçok sektördeki şirket yılın ikinci yarısında karının gerilediğini bildirdi. Aralarında Renault, Danone, P&G, Siemens, Lafarge, TNT Express gibi devlerin de bulunduğu şirketler, Avrupa'daki krizi gerekçe göstererek durumun kötüye gidebileceği uyarısı yaptı.
Analistler kurumsal karlarda erozyonun süreceğini düşünüyor. Macquarie, Avrupa'da bu yıl kurumsal karların yüzde 10 gerileyeceği tahmininde bulundu. Morgan Stanley karlarda %8, JP Morgan Chase %5 daralma bekliyor. Merrill Lynch'in araştırmasına göre yatırımcılar d gelecek 12 ayda kurumsal karların kötüleşeceğine inanıyor.
Avrupa'nın derinleşen ekonomik krizi kurumsal karlardan giderek daha büyük parçaları yutmaya başladı. Avrupa kıtasının sorunları dünyaya yayılıyor ve kurumsal karlar düşüyor. Atlantik'in her iki yakasındaki sanayi devlerinin ve şirketlerin birçoğu krizin vurduğu Avrupa'da talebin azalması nedeniyle yılın ilk yarısında karlarının azaldığını bildirirken, yılın geri kalanı içinde uyarıda bulundu. Euro Bölgesi'nde açıklanan son veriler, çokuluslu şirketlerin sıkıntılarının devam edeceğine ve karlardaki düşüşün gelecek yıla sarkabileceğine işaret ediyor.
27 üyeli Avrupa Birliği (AB) dünyanın en büyük ekonomisi ve AB'nin üretimi hız kesmeye devam ediyor. Euro Bölgesinde özel sektördeki daralma temmuzda da devam ederken, sektördeki üretimin düşmeye devam etmesi Euro Bölgesinde resesyon beklentisini güçlendirdi. Euro bölgesi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) temmuzda nihai 44 ile beklentilerin biraz altında bir değer aldı. Toplam 17 ülkeden Euro Bölgesi imalat sektördeki daralma üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşle üst üste onbirinci ayda da devam etti. Reuters anketine katılan analistler, euro bölgesinde imalat sanayi PMI'ın 44.1 olarak açıklanan temmuz ayı öncü verisiyle aynı seviyede gelmesini bekliyorlardı. Haziranda 45.1 değerini alan endeksin 50'nin altında olması imalat sektöründe faaliyetlerin azaldığı anlamına geliyor. Çarkların yavaşladığına işaret eden imalat verilerindeki gerileme, şirketlerin bilançosunda kendini gösteriyor. Avrupa'daki kriz artık Güney ülkelerinin sınırlarını aştı ve Euro Bölgesi'nin çekirdek ekonomilerine uzanmaya başladı. Borç kriz şu an küresel ekonominin itici gücü olan ABD ve Çin üzerinde baskı oluşturmaya başladı. Her iki ülke de, Avrupa'yı yavaşlamakta olan ekonomileri için önemli bir tehdit olarak görüyor.
Kötüleşen ekonomik ortam çok uluslu şirketlerin karlılıklarını vurdu ve şirketlerin üst düzey yöneticileri art arda yaptıkları açıklamalarda, durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısı yapıyor.
Son haftalarda birçok endüstrisi devi ve finans kuruluşu bilançosunda, hedeflerini ve beklentilerini açıkladı. Görünen o ki, otomotivden, ilaca, inşaattan, tüketim mallarına kadar birçok sektör borç krizini derinden hissediyor. Gelişmekte olan ülkeler şirketlerin kayıplarını telafi etmesini sağlasa bile Avrupa'da azalan talep karları vuruyor.
SIEMENS BEKLENTİLERİNİ AŞAĞI DOĞRU REVİZE ETTİ
[PAGE]
SIEMENS BEKLENTİLERİNİ AŞAĞI DOĞRU REVİZE ETTİ
Alman mühendislik devi Siemens, küresel ekonomideki karamsar tablonun başta yenilenebilir enerji alanında olmak üzere siparişleri üzerinde yarattığı baskı nedeniyle bu yılki hedeflerini tutturamayabileceğine dair bir açıklama yaptı. CEO Peter Loescher, "Kötüye giden ekonomik koşullar göz önüne alındığında, bu yıl için öngörülen 5.2-5.4 milyar euro düzeyindeki işletme karı hedefini tutturmakta zorlanabiliriz" dedi. Loescher, Siemens'in bu açıklamasıyla son üç ayda hedeflerini ikinci kez aşağı doğru revize etmiş oldu. Siemens'in yılın ikinci üç aylık döneminde siparişleri yüzde 23 azalırken, geçen yıla kıyasla yenilenebilir enerji alanındaki siparişleri yüzde 66 düştü.
PROCTER & GAMBLE VE DANONE UYARDI
PROCTER & GAMBLE VE DANONE UYARDI
Fransız gıda devi Danone de, Avrupa için iyimser değil. Euro Bölgesi borç krizinin derinleşmesi nedeniyle özellikle Güney Avrupa'da yılın ikinci yarısında satışların yavaşlayabileceği uyarısı yapan Danone, büyümeyi desteklemek için gelişmekte olan pazarlara güvendiğini bildirdi. Özellikle krizle boğuşan İspanya'da tüketicilerin daha ucuz markalara yönelmesi sonucu pazar payı gerileyen şirket fiyatları düşürüp yeni ürünlere yönelebileceğini açıkladı. Danone'nin yılın ilk yarısında işletme karı yüzde 1.4 artışla 1.45 milyar euro olurken, bu dönem içinde satışları yüzde 5.9 artarak 10.47 milyar euroya ulaştı. Danone 2012'de satışlarının yüzde 5-7 artmasını bekliyor fakat yıl genelinde marjının yüzde 0.5 gerileyeceğini öngörüyor.
Danone'nin yanında karıyla ilgili uyarıda bulanan bir diğer dev tüketim malları devi Procter and Gamble,. Pampers bebek bezlerinin ve Duracell pillerinin üreticisi olan şirket bu yıl iki kez satış ve kar tahminini aşağı çekti. Şirket, karındaki düşüş beklentisine neden olarak ABD ve Avrupa gibi gelişmiş ülke pazarlarında azalan satışları gösterdi.
Gelişmiş ülkelere rakiplerine göre daha az bağımlı olan dünyanın iki numaralı hızlı tüketim ürünleri üreticisi Unilever ise, kar uyarısında bulunan Procter & Gamble ve Danone'nin aksine yılsonu hedeflerine ulaşacağını açıkladı. Dove sabun ve Knorr çorba markalarının sahibi, satışlarını dünya üzerinde dengeli bir şekilde dağıttığı için krizlerden daha az etkilenmeyi başarıyor. Nitekim ekonomik sorunların tüketici harcamalarına en fazla darbe vurduğu Güney Avrupa ülkeleri, grubun cirosunun yüzde dördünden daha azını teşkil ediyor. Gelirlerinin 55'ini yükselen pazarlardan elde eden Unilever'in satışları yılın ilk altı ayında yüzde 11.5'lik artışla 25.4 milyar euroya ulaştı. Bu dönemde Magnum dondurmaları ve Dove sabunlarının üreticisinin faaliyet karı da 3.4 milyar euroya çıktı.
ÇELİK ÜRETİCİLERİNİN DE KARI GERİLİYOR
ÇELİK ÜRETİCİLERİNİN DE KARI GERİLİYOR
Çelik üreticileri de, Avrupa'daki krizin çelik talebini düşürmesi ve Çin'de büyümenin yavaşlamasının emtia fiyatlarını düşürmesinin etkisi ile düşük kar açıklıyor. Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'in karı, yılın ikinci üç aylık döneminde, çelik ve demir cevheri fiyatlarındaki düşüşlerin etkisi ile yüzde 28 geriledi. Şirket, ikinci çeyrekte 2.4 milyar dolar faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) açıkladı. Geçen yılın aynı döneminde 3.4 milyar dolar kar açıklanmıştı. Lüksemburg merkezli şirketin CEO'su Lakshmi Mittal, "Piyasa koşulları yılın ilk yarısında çok zorluydu, gerçekten beklediğimizden çok daha zorlu" dedi ve "Küresel ekonomideki kırılganlığın sürmesine karşın, faaliyet koşullarının yılın ikinci yarısında da benzer olmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
PAZAR DARALDI, RENAULT VE PEUGEOT'NUN GELİRİ DÜŞTÜ
PAZAR DARALDI, RENAULT VE PEUGEOT'NUN GELİRİ DÜŞTÜ
Avrupa otomobil pazarı 2012 yılının ilk 6 ayında yüzde 6.3 daraldı. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre, AB (27) ve EFTA ülkeleri toplamına göre otomobil pazarı bu yılın ilk yarısında, 2011 yılı aynı dönemine göre yüzde 6.3 küçülerek, 6 milyon 896 bin 348 adet seviyesinde gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde 7 milyon 360 bin 690 adet satış olmuştu. Avrupa otomobil pazarındaki daralma şirketlerin bilançolarına da yansıdı.
Renault Grubu, bu yılın ilk yarısında 786 milyon euro net kar açıklarken, satışları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3.3 azalışla 1.33 milyon adet oldu. Grubun 2012 yılı ilk yarı finansal sonuçlarına göre, cirosu ilk yarıda yüzde 0.8 düşüşle 20 milyar 935 milyon euro olurken, Avrupa dışındaki uluslararası pazarlarda satışların artmaya devam etmesi, Avrupa pazarının düşüşünü tam olarak telafi etmedi. Avrupa'da düşen satışlar uluslararası Kuzey ve Güney Amerika, Asya-Pasifik, Euromed-Afrika ve Avrasya pazarlardaki büyüme ile kısmen telafi edildi. Renault Grubu'nun açıklamasında yer alan, Grubun 2012 beklentilerinde, otomobil pazarında (binek ve ticari) yılın ilk yarısında gözlenen değişimin, küçülen Avrupa pazarına rağmen dünya satışlarının artışıyla ikinci yarıyılda da devam etmesi beklenirken, 2012 yılının tamamında dünya otomobil pazarının yüzde 5 büyüyeceği öngörüldü. Buna karşılık Fransa'da, daha önce beklenen yüzde 7 ila 8lik düşüşe karşın, yüzde 10 ila yüzde 11 düşüş dahil, Avrupa pazarının yıl başında tahmin edilenden 3 puan daha fazla küçülmesinin beklendiği belirtildi. Uluslararası satışlarının artışından, 2012 yılı ikinci yarısındaki yeni ürün lansmanlarından ve Duster modelinin yeni pazarlara yayılmasından güç alan Grubun, Avrupa pazarının halen öngörülenin üzerinde gerilememesi kaydıyla, 2012 yılında 2011'in üzerinde satış hedeflediği bildirildi.
Otomotivdeki en ciddi zarar ise PSA Peugeot Citroen'den geldi şirket 2012'nin ilk 6 ayında 1 milyar dolar zarar etti. Peugeot-Citroen grubunun satışları yılın ilk yarısında yüzde 13 oranında düştü. Avrupa'daki talebin zayıflaması nedeniyle zor günler geçiren Fransız üretici yılın ilk altı ayında 1. 6 milyon araç satışı gerçekleştirdi.
Amerikan otomotiv devi Ford, 2012 kar beklentilerini Avrupa'da düşen satış rakamları dolayısıyla 1 milyar dolar aşağı çekti. Firmanın yılın ilk altı ayındaki satışlarının son 20 yılın en düşük seviyesini gördüğü bildirildi. Şirketin bu aşamada üretim kapasitesini daraltma ve çalışan sayısını azaltma gibi planları ise bulunmuyor.
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞLER İYİ GİTMİYOR
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞLER İYİ GİTMİYOR
Geliri açısından dünyanın en büyük ikinci çimento üreticisi Lafarge, yılın ilk yarısında net karının, Yunanistan'daki sıkıntılar ve tasarruf tedbirleri nedeniyle yüzde 72 azalarak 100 milyon euroya indiğini bildirdi. Lafarge önümüzdeki dört yılda 1.3 milyar euroluk tasarrufa gitmeyi planlıyor. Borç yükünü de gelecek yıl 10 milyar euroya düşürmeyi hedefleyen grup, yükselen pazarlar sayesinde çimento talebinin artacağını öngörüyor. 2012 hedeflerini değiştirmezken 2015 yılına kadar vergi öncesi karlılığını 450 milyon euro daha yükseltmeyi planlayan şirketin CEO'su Bruno Lafont, gelişmekte olan ülkelerin faaliyetlerinin motoru olacağını, Batı Avrupa'da inşaat malzemeleri pazarının bu yıl yüzde 10 daralmasını beklediklerini söyledi.
İnşaat malzemeleri sektörünün diğer büyük şirketi Fransız Saint Gobain'in yılın ilk yarısında geliri yüzde 3.4 artmasına rağmen, net karı yüzde 34 gerileyerek 506 milyon euroya indi. Şirket, ayrıca yılın geri kalanında işletme karının gerileyebileceği uyarısında bulundu.
TNT EXPRESS: AVRUPA'DA ZOR GÜNLER KAPIDA
TNT EXPRESS: AVRUPA'DA ZOR GÜNLER KAPIDA
Avrupa'daki krizin vurduğu bir diğer şirket Alcatel Lucent. Fransa'nın en büyük telefon şirketi Alcatel-Lucent SA, ikinci çeyrekte zarar açıklamasının ardından 5 bin kişilik istihdam kesintisine gitmeyi planlıyor. Şirketin CEO'su Ben Verwaayen, yeniden kâra dönmek için çabalarını artırıyor.
Alcatel, bugün yaptığı açıklamayla, istihdam kesintilerinin, 750 milyon euroluk tasarruf planının bir parçası olduğunu söyledi. İkinci çeyrekte 254 milyon euro zarar eden şirket, 5 çeyrekten bu yana ilk kez net zarar açıkladı ve net geliri yıllık bazda 43 milyon olarak gerçekleşti.
UPS tarafından satın alınan Hollandalı lojiktik şirketi TNT Express de Avrupa'yı zor günlerin beklediği uyarısında bulundu. Şirket yılın ikinci çeyreğinde işletme karının yüzde 77 artarak 77 milyon euroya ulaştığını bildirdi fakat bu yıl Avrupa ve Asya Pasifik'te şartların giderek zorlaştığı uyarısında bulundu.
KRİZ, BANKA KARLARINI DA ERİTİYOR
KRİZ, BANKA KARLARINI DA ERİTİYOR
İsviçre bankası UBS'in bu yılın ikinci çeyreğine ilişkin net kârı 425 milyon İsviçre frankı ile beklentilerin altında kaldı. Reuters anketine katılan analistler bankanın ikinci çeyrekte 1.141 milyar İsviçre frankı net kâr elde etmesini bekliyorlardı. Bankanın yatırım bankacılığı biriminin bu dönemdeki vergi öncesi zararı ise 130 milyon İsviçre frankı olarak açıklandı. Garanti Bankası'nın ana hissedarlarından İspanyol BBVA yılın ilk yarısında 1.5 milyar euro ile beklentilerin altında vergi öncesi kar açıkladı. Reuters anketine katılan analistler bankanın 1.7 milyar euro vergi öncesi kâr açıklamasını bekliyorlardı. Banka bilançoyla birlikte yaptığı açıklamada geri dönmeyen gayrimenkul kredileri için 1.4 milyar euro karşılık ayırdığını belirtti. BBVA'dan kısa bir süre önce bilançosunu açıklayan Garanti Bankası'nın net kârı ise ilk yarıda 1.58 milyar lira oldu. Fransız bankası Société Generale ikinci çeyrekteki kârlarının keskin bir düşüş kaydettiğini açıkladı. Kar kaybında bankanın yatırım bölümünün büyük zararlara uğraması etkili oldu. Bankanın net karı geçen sene 747 milyon euroydu. Bu miktar yüzde 42 oranında azalarak 433 milyon euroya geriledi. Bu, uzmanların beklentilerinin de altında bir miktar.
ANALİSTLERE GÖRE KAR EROZYONU SÜRECEK
ANALİSTLERE GÖRE KAR EROZYONU SÜRECEK
Avrupa'da resesyonun ayak sesleri duyulurken, analistler de Avrupa'daki kar tahminlerini 2009 yılından bu yana en sert oranda aşağı çekiyorlar. Bloomberg'in 12 binden fazla görüşe dayanarak yaptığı ankete göre Euro Stoxx 50 endeksindeki şirketler bu yıl hisse başına gelirini 2011'e kıyasla yüzde 6.8 artırarak 240 euroya çıkaracak. Ancak bu yılın başında yapılan tahminlerde şirketlerin gelirini yüzde 19 artıracağı öngörülüyordu. Analistler tahminlerini 42 puan aşağı çekerek, gelir beklentilerini 2009 yılından bu yana en sert biçimde düşürmüş oldular. Macquarie stratejisti Daniel McCormack, Avrupa'da bu yıl kurumsal karların yüzde 10 gerileyeceği tahmininde bulundu. Morgan Stanley stratejistleri Graham Secker, Ronan Carr ve Matthew Garman, karlarda yüzde 8 daralma bekliyor. JP Morgan Chase'in tahmini ise şirket karlarının yüzde 5 gerileyeceği yönünde.
Bank of America Merrill Lynch, kurumsal kar tahminleriyle ilgili kapsamlı bir anket yaptı. Buna göre, Euro Bölgesi'ndeki endişelerin çekirdek ekonomilere sıçraması gelecek dönemlerde şirket karlarının zayıflamaya devam edeceği beklentisi doğurdu. Bank of America Merrill Lynch'in temmuz ayı Fon Yöneticileri Araştırması'na göre şirket kârlarında büyüme beklentisindeki keskin düşüş yaşanıyor. Önceki aydaki net yüzde 19'a karşılık yatırımcıların net yüzde 38'i gelecek 12 ayda kurumsal karların kötüleşeceğini söylüyor. Bu da mayıs ayından bu yana yüzde 39 oranında bir düşüş anlamına geliyor. İki ayda meydana gelen azalma, 2011 yılı yazında ülke borçları krizinin şekillenmesiyle meydana gelen güven azalmasına benziyor.
Şirketlerin karlarını yüzde 10 veya daha fazla artıracaklarına yönelik inanç 2009 yılı nisan ayından bu yana en düşük noktada bulunuyor. Katılımcıların net yüzde 69'u önümüzdeki yılda kurumsal kar büyümesinin yüzde 10'dan az olmasını bekliyor. Ankete katılanların yüzde 58'i faaliyet karlarının düşeceğini belirtiyor. Bu oran haziran ayında net yüzde 41 idi.
DÜNYA EKONOMİSİNDE ZAYIFLAMA BEKLENİYOR
DÜNYA EKONOMİSİNDE ZAYIFLAMA BEKLENİYOR
Buna karşın iki aylık bir keskin bozulmanın ardından daha geniş makro ekonomik ortam ve risk iştahı istikrara kavuşmuş bulunuyor. Katılımcıların net yüzde 13'ü önümüzdeki yıl dünya ekonomisinin zayıflayacağını ifade ediyor, Bu da mayıs ayından haziran ayına meydana gelen yüzde 26 puanlık düşmenin ardından yüzde 2 puanlık bir düşmeye tekabül ediyor. Yatırımcıların çoğu daha fazla parasal gevşeme beklentisinde, ancak çok azı bunun üçüncü çeyrekte meydana gelmesini bekliyor.
BofA Merrill Lynch Araştırma Avrupa Hisse Senetleri stratejisi birim şefi Gary Baker'a göre, temmuz ayı araştırması kurumsal kar beklentilerinin, ekonomik görünümde geçtiğimiz iki ayda tanık olduğumuz gerilemeye uyum sağlaması gerektiğini gösteriyor. BofA Merrill Lynch Araştırma Küresel Hisse Senetleri strateji uzmanı Michael Hartnett ise şunları söylüyor: "Artan hisse senedi fiyatları yatırımcı kötümserliğini ortadan kaldıramadı ve yatırımcıların dörtte birinin halen küresel durgunluk bekleyişinde olduğunu, buna karşın yeni politika kolaylıklarına yönelik umutların ertelendiğini görüyoruz."
EURO BÖLGESİ KAYGILARI ÇEKİRDEK EKONOMİLERE SIÇRIYOR
EURO BÖLGESİ KAYGILARI ÇEKİRDEK EKONOMİLERE SIÇRIYOR
Araştırmaya göre çevre ekonomilere ilişkin kaygılardaki azalma ve Avrupa'nın çekirdeğine ilişkin kaygılardaki artma ile birlikte yatırımcıların Euro Bölgesi'ndeki risk algısı kayma gösterdi. Alman ekonomisi çevresinde negatif bir şok riski gören katılımcı oranı haziran ayında yüzde 10'dan üç kat artışla yüzde 32'ye yükseldi. Yatırımcıların yarısından fazlasının Fransız ekonomisinin bu yıl negatif bir sürpriz yaratacağına inanmasıyla birlikte Fransa'ya ilişkin kaygılar arttı.
İspanya veya Portekiz'in negatif bir sürpriz yapabileceğine yönelik kaygılar azalırken İrlanda'dan iyi haberler alma beklentisi artıyor. Katılımcıların yüzde 32'si bu yıl İrlanda'dan pozitif bir sürpriz bekliyor, bu oran haziran ayında yüzde 10 idi. Buna karşın Yunanistan'a yönelik güven zayıfladı. Yunanistan'ın eurodan çıkmaktan kaçınacağını belirtenlerin oranı yüzde 44'den yüzde 37'ye geriledi.
Avrupa yatırımcıları resesyon riskinde artış görüyor ve kurumsal karlara yönelik kaygılarda dünya genelindeki artışa katılıyorlar. Avrupa Bölgesel Araştırması katılımcılarının net yüzde 61'i kurumsal karlarda kötüleşme tahmininde bulunuyor, bu oran haziran ayı oranının iki katını oluşturuyor.
Güçlü dolar Amerikan şirketlerin karını vuruyor
Güçlü dolar Amerikan şirketlerin karını vuruyor
ABD'deki şirketlerde artan karlara veda ediyor. ABD, Çin ve Avrupa'daki yavaşlama ve Amerikan Doları'nın euro karşısında gücünü korumaya devam etmesi, 10 çeyrektir karlarını artırmayı başaran ABD'li şirketlerin keyfini kaçıracak. Birkaç hafta öncesine kadar Amerikan şirketlerinin kar görünümleri daha iyimserdi. Ancak kahve zinciri Starbucks ve Illinois Tool Works'un yaptığı kar uyarısı, beklentilerin negatife dönmesine neden oldu. Starbucks, haziran ayında kafelerindeki müşteri trafiğinin yavaşlamaya başladığını bildirdi. Temmuz ayında da bu yavaşlamanın sürdüğünü belirten şirket, yılın üçüncü çeyreği için gelir beklentisini düşürdü. Starbucks'ın CEO'su Howard Schultz, "Bu bizimle ilgili bir sorun değil, zayıf tüketici güveninden kaynaklanan makro bir sorun" değerlendirmesinde bulundu.
ABD'de diğer şirketlere bakıldığında benzer bir görünüm hakim. Gaz tedarikçisi Airgas, yılın ikinci çeyreğinde karını yüzde 21 artırdı ama ekonomideki yavaşlama nedeniyle yıl genelinde gelir beklentisini aşağı çekti. Uçaklarda kullanılan elektronik aksamları üreten Rockwell Collins, mali yılın üçüncü çeyreğinde karını yüzde 5 artırdı fakat diğer birçok şirketin yaptığı gibi 2012'ye ait kar ve gelir beklentisini düşürdü. Yaklaşık 40 şirket, üçüncü çeyrekteki sonuçlarının beklentilerin altında kalabileceği uyarısı yaparken, sadece sekiz şirket iyimser tahminlerde bulundu. Thomson Reuters analisti Gregory Harrison, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, kurumsal kar tahminlerinin 2001'den bu yana en kötü dönemden geçtiğini söyledi.
Küresel ekonominin yapı taşları olan petrol, bakır, alüminyum gibi emtia ürünlerinin fiyatında yaşanan gerileme, küresel imalat aktivesinde yavaşlamaya işaret ediyor. Aynı zamanda, yılın ikinci çeyreğinde dolar, Avrupa ortak parası euro karşısında yüzde 5 yükseldi. Güçlü dolar ise ABD'nin ihraç mallarını, diğer para cinsinden alım yapanlar için daha pahalı hale getirdi. Güçlü dolar ayrıca, ABD şirketlerinin denizaşırı pazarlardaki gelirinin dolara çevrildiğinde daha düşük kalmasına neden oluyor.
Aralarında Colgate Palmolive, Amazon.com ve Dow Chemical'ın da bulunduğu şirketler güçlü doların karlarını etkilediği ve denizaşırı pazarlardaki satışlarının değerini düşürdüğünden yakınıyor. Geçtiğimiz çeyrek dönemde dolar, beklenilenden daha hızlı değer kazanmış ve şirketler üzerindeki olumsuz etkisini artırmıştı. Doların bu gücünü yakın zamanda kaybetmesi beklenmiyor. Geçen çeyrekte yüzde 0.8 kar artışı bildiren Colgate, kurun şu anki seviyesini koruması halinde yıl genelinde karının yüzde 6-7 darbe alacağını hesaplıyor. Dow Chemical da, yılın ikinci çeyreğinde karının geçen yılki 1.1 milyar dolardan 734 milyon dolara indiğini bildirdi ve düşünün yarısının doların değer kazanmasından kaynaklandığı açıklaması yaptı. İlaç devi Abbott Laboratories, güçlü dolar nedeniyle geçtiğimiz üç aylık dönemde satışlarının yüzde 4.7 gerilediğini belirtti. İçecek devi Coca Cola da, yılın üçüncü çeyreğinde kurun karında yüzde 7-8'lik bir gerilemeye neden olacağını kaydetti. Güçlü doların şirketlere getirdiği avantajlar da bulunuyor. Atlantik'in öteki yakasındaki masrafları ucuzluyor. Örneğin, euro cinsinden ödediği maaşların getirdiği yük azalıyor. Ayrıca Amerikan şirketlerinin uluslararası satın almalarda alım gücü yükselmiş oluyor. Ayrıca ithalat yapan şirketlerin de alım gücü artıyor.
S$P 500 ŞİRKETLERİN KARI 3. ÇEYREKTE %4 DARALIR
S$P 500 ŞİRKETLERİN KARI 3. ÇEYREKTE %4 DARALIR
Thomson Reuters'un Wall Street analistleriyle yaptığı ankete, yılın üçüncü çeyreğinde S&P 500 endeksindeki şirketlerin gelirlerinin, resesyonun sona ermesinden bu yana ilk kez daralması bekleniyor. Bu da ABD ekonomisindeki canlanma umutlarına inmiş bir darbe olacak. Çünkü güçlü kazançlar, özellikle teknoloji ve makine üretimindeki şirketlerin yatırımlarını artırmalarını sağlıyordu. Analistler üçüncü çeyrekte, S&P 500 şirketlerinin karlarında ve gelirinde yüzde 0.4 gerileme öngörüyor. Şirketlerin kar artışı üç çeyrektir zaten yavaşlıyordu. Ancak analistler geçen yılın son çeyreğinde şirketlerin performansının üçüncü çeyrek kadar güçlü olmadığını hatırlatarak, 2012'nin son çeyreğinde şirket karlarının yeniden artıya geçebileceğini söylüyor.
Bu yılın başında Amerikan şirketleri, Avrupa ve Çin ekonomisinden kaynaklanan zorluklar yaşabileceğini düşünüyordu ancak ABD ekonomisi için daha iyimser bir tablo çiziyorlardı. Ancak ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde hız kesti. Birinci çeyrekte yüzde 2 olan GSYİH artışı, ikinci çeyrekte yüzde 1.5'e indi. Amerikan ekonomisi, 2011'in son çeyreğinde yüzde 4. büyüme kaydetmişti.
Şirketler, ikinci çeyreğe ait bilançolarını açıklamaya devam ediyor. Analistler, bu dönemde S&P 500 gelir artışının ortalama yüzde 6.2 olacağı tahmininde bulunuyor.