Borç şimdi sürdürülebilir düzeyde

Papandreu, bankaların Yunanistan'ın tahvillerinde yüzde 50 kaybı kabul etmesinin ülkenin borç yükünün sürdürülebilir olduğu anlamına geldiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL -  Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Brüksel'de dün düzenlenen Euro Bölgesi liderleri zirvesinden sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Borç şimdi kesinlikle sürdürülebilir. Yunanistan ve Avrupa için yeni ve iyi günler umalım. Yunanistan kesin olarak geçmişten şimdiye hesaplarını halledebilir" dedi.

Borç rahatlaması sonucu Yunanistan'da bazı bankaların geçici olarak kamulaştırılabileceğini belirten Papandreu, "Çok büyük olasılıkla bankaların hisselerinin büyük bölümü devlete geçecek. Bankalar yeniden yapılandırıldıktan sonra diğer ülkelerin yaptığı gibi bu hisseleri daha sonra özel yatırımcılara satacağız. Bu çok standart bir uygulama, korkacak bir şey yok" diye konuştu.

Yunanistan'ın reformları hızlı biçimde uygulaması halinde; Uluslararası Para Fonunun (IMF) tahmin ettiği gibi 2021 yılından önce piyasalara dönebileceğini söyleyen Papandreu, hükümetin emeklilik fonları sermayesini destekleyeceğini ifade etti.

Yardım paketi 130 milyar euroya ulaştı

Euro Bölgesi liderlerinin dün Brüksel'de vardığı anlaşmaya göre, bankalar ve finans kuruluşları ellerindeki Yunan tahvillerinde yüzde 50 oranındaki indirimi gönüllü olarak kabul etti. Böylece Yunanistan'ın borç yükü 100 milyar euro azalacak ve ülkenin yüzde 160 olan borç seviyesi 2020 yılına kadar yüzde 120'ye düşecek.

Anlaşmaya ayrıca Euro Bölgesi Yunan özel sektörüne 30 milyar euro destekte bulunacak.

Euro Bölgesi kaynaklarına göre böylece Yunanistan için bu paketin toplam miktarı 130 milyar euroya ulaşacak. Brüksel'de 21 Temmuz'da düzenlenen zirvede AB liderleri Yunanistan için yardım paketini 109 milyar euro olarak kabul etmişti.

Taraflar, anlaşmanın yıl sonundan önce tamamlanmasını ve Yunanistan'ın 2012'den önce ikinci finansal yardımı elde edebilmesini amaçlıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir