Borçlanma limiti sorunu ötelendi

Kongre, borçlanma limiti sorununu erteleyen tasarıyı onayladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON  - ABD Senatosu, borçlanma limiti tehdidini birkaç ay erteleyen tasarıyı onayladı. Geçen hafta Kongrenin Temsilciler Meclisi kanadı tarafından, "Bütçe yoksa maaş da yok" başlığı altında ortaya atılan ve 144'e karşı 285 oyla geçen tasarı, Senato'nun önüne geldi.
 
Senato'da 34 oya karşı 64 oyla kabul edilen tasarı, Başkan Barack Obama'nın imzasına sunulacak.
Federal borçlanma için belirlenen 16,4 trilyon dolarlık limiti geçici olarak kaldıran tasarı, Hazine Bakanlığı'nın, mayıs ortasına kadar faiz ödemelerinin yanısıra sosyal güvenlik yardımlarının ödenmesi gibi yükümlülüklerini yerine getirmek için yaklaşık 450 milyon dolar daha borçlanmasına olanak tanıyor.
Tasarı, Kongre'nin her iki kanadına, bütçe konusunda bir tasarıyı 15 Nisan'a kadar geçirme veya bu zamana kadar bunu yapamamaları halinde, bir bütçe geçirene kadar maaşlarının ödenmemesi zorunluluğunu getiriyordu. Bazı senatörler maaş konusundaki hükmü "partizanca" bir yaklaşım olarak nitelendirerek, tasarıya karşı çıksa da tasarı Senato'dan geçmeyi başardı.
Böylelikle, Kongre ile Obama yönetimi arasındaki sorunlardan biri olan borçlanma limiti konusu, birkaç aylığına ertelenmiş oldu.