Bosna Hersek uluslararası yardım çağrısında bulundu

Bosna Hersek'te aşırı yağışlar nedeniyle nehirlerin taşması sonucu meydana gelen sellerin ardından, Bakanlar Kurulu uluslararası yardım çağrısında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SARAYBOSNA - Bosna Hersek Bakanlar Kurulu, ülkedeki selin meydana getirdiği bilançonun gittikçe artması üzerine toplantı yaptı. Toplantının ardından sellerle mücadele için uluslararası yardım çağrısı yapılması kararı alındı.

Bakanlar Kurulu, aynı zamanda, mevcut maddi rezervlerden yaklaşık 100 bin avronun, vatandaşları tahliye etmek için kullanılan 2 helikopterin giderlerinin sağlanması için ayrılması kararı da verdi.

Bosna Hersek Savunma Bakanlığı da Avrupa Birliği Acil Durum Koordinasyonu Merkezi ve benzeri uluslararası kuruluşlardan yardım talebinde bulundu.

Bosna Hersek'in yardım çağrısı üzerine, Slovenya yönetimi ülkeye bir helikopter, 4 tekne ve 12 kişi yollayacağını bildirdi. Ayrıca, Bosna Hersek Slovenya'dan, gece tahliye çalışmalarını sürdürmek üzere bir polis helikopteri talep etti. Helikopterlerin bugün Bosna Hersek'e ulaşması bekleniyor.

Bosna Hersek'te faaliyet gösteren insani yardım kuruluşu "Merhamet" ise sel felaketinden zarar görenlerin yaralarının sarılması için Bosna Hersek genelinde yardım kampanyası başlattı. 

Bosna Hersek kurumlarına, şirketlere, sivil toplum kuruluşlarına ve tüm vatandaşlara dayanışma çağrısında bulunan Merhamet yetkilileri, bir çok banka hesabı ve telefonlar üzerinden, vatandaşlara gıda, battaniye, çizme ve benzeri ihtiyaçları sağlamak için para toplamaya başladı.

Bunun yanı sıra, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı da (TİKA), Bosna Hersek'te yaşanan sel felaketinde en fazla mağduriyetin yaşandığı bölgelerdeki vatandaşlara ulaştırılması amacıyla gıda, battaniye ve çizmeden oluşan yardım malzemeleri gönderdi.

Seller can kaybına yol açtı

Bosna Hersek'i oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Sırp Cumhuriyeti sınırlarında bulunan Biyelyina kentinde, bir vatandaş, seller sonrası meydana gelen heyelanda hayatını kaybetti. Kimliği henüz açıklanmayan kişinin, Biyelyina yakınlarındaki Dvorovi semtinde, heyelanın ardından yıkılan evinin altında kalarak hayatını kaybetti.

Srebrenitsa'da kritik durum

Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda bulunan Srebrenitsa ve Bratunats belediyelerinde de bin 700 ev sular altında kaldı. Krijevitsa Nehri'nin taşması nedeniyle bazı evler yıkıldı. Sular, Srebrenitsa'dan Saraybosna ve Zvornik kentlerine giden karayollarını tamamen bloke ederken, şehirde içme suyu sıkıntısı çekildiği bildirildi.

Ülkenin başkenti Saraybosna ile Zenitsa kenti arasındaki daha önce sel ve heyelandan dolayı kapalı olan karayolu ulaşıma açıldı. Açılan yol üzerinden bir çok ambulans ve polis aracının Zenitsa kentine doğru yol aldığı görüldü. Zenitsa kentinin yakınlarında bulunan Nemila semtinde ise, rafting ekipleri, vatandaşları selden kurtarmaya çalışıyor.

Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Srebrenik kentinde ise yaklaşık bin ev ve 500 hektarlık tarım arazisi sular altında kaldı. Bu şehirde 5 köprü yıkılırken, 2 camiyi su bastı, şehrin karayolları trafiğe kapatıldı.

Srebrenik'teki itfaiyeciler şimdiye kadar 70 aileyi tahliye ederken, şehrin etrafındaki köy ve kasabalardan da bir çok yardım çağrısı geldiği öğrenildi. Srebrenik ve etrafındaki semtlerde elektrik ve su kesintisi yaşanıyor.

Bosna Hersek'in batısında bulunan Klyuç kentine ise yaklaşık 200 ev sular altında kalırken, heyelanların da meydana geldiği görüldü. Klyuç-Sanski Most şehirleri arasındaki yol heyelan nedeniyle ulaşıma kapandı..

Ülkede sel felaketinden en fazla etkilenen Maglay kentinde ise, durum düzelmeye başladı. Bosna Hersek'teki en önemli Türk yatırımlarından Natron Hayat Fabrikası'nda da mahsur kalan yaklaşık 70 işçi tahliye edildi. Bulanık sularda sadece evlerin yüksek katları ve çatılarının görünebileceği bu şehirde, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri helikopterle, sivil savunma ekipleri ise teknelerle tahliye çalışmalarına devam ediyor.

Bosna Nehri'ndeki su seviyesi düşmüyor

Maglay ve Jepçe şehirlerinden geçen Bosna Nehri'ndeki su seviyesinin hala yüksek olması nedeniyle, bazı bölgelerde küçük çaplı taşkınlar yaşanmaya devam ediyor. AA muhabiri, bu bölgelerde büyük maddi hasar oluştuğunu ve yerel halkın, askeri yardımıyla, ekskavatörle kanallar açmaya çalıştığını gözlemledi.

Bosna Hersek Ulaşım ve İletişim Bakanı Damir Haciç ise, ülkedeki tüm sivil havacılık kuruluşlarına yardım çağrısında bulundu. Haciç, aynı zamanda, Bosna Hersek'teki havalimanları yetkililerine, yardım helikopter ve uçaklarının iniş ve kalkışlarında zorluk çıkarmamalarını talep etti.

Hırvatistan'ın sel felaketinden mağdur olan Bosna Hersek'e gönderdiği 2 helikopter ve 5 kurtarma ekibi de çalışmalarına devam ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir