BRIC ülkelerinden reform çağrısı

BRIC ülkeleri olarak bilinen Breizlya, Rusya, Hindistan ve Çin'in bugünkü toplantısından mali sistemde hızlı reform çağrısı çıktı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - Dünyada gelişmekte olan ekonomiye sahip ülkelerin başında gelen Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in (BRIC) oluşturduğu örgüt, küresel mali sistemde hızlı bir reformun yapılmasını istedi.

Rusya'nın Urallar bölgesindeki Yekaterinburg kentinde bugün yapılan BRIC zirvesi, Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in küresel ekonomiyle ilgili ve BM içinde daha fazla rol isteyen kısa konuşmasıyla sona erdi.

Zirvenin sonunda yayımlanan bildiride, ABD Doları'na daha az rol verilmesi ve yeni bir rezerv parası konusuna atıfta bulunulmazken, "Dünya ekonomisindeki değişiklikleri daha iyi yansıtabilmesi için uluslararası mali kuruluşlardaki reformların daha da ilerletilmesine hazırız" denildi.

Gelişmekte olan ekonomilerin uluslararası mali kuruluşlarda daha fazla söz ve temsil hakkı bulunması gerektiği belirtilen bildiride, "Biz ayrıca daha istikrarlı, öngörülebilir ve çeşitlendirilmiş uluslararası para sistemine şiddetle ihtiyaç olduğuna inanıyoruz" ifadesine yer verildi.

Kremlin'den zirve öncesinde yapılan açıklamada da toplantı sırasında rezerv para konusunun görüşüleceği belirtilerek, dünyanın daha fazla yerel para rezervlerine ihtiyacı olduğu vurgulanmıştı.

Yabancı para rezervinin 2 trilyon dolarını elinde bulunduran Çin, bu konuda sesiz kalarak BRIC ülkeleri arasında bu konuda tam bir mutabakatın sağlanamadığı izlenimini vermişti.

Rusya Maliye Bakanı Aleksiy Kudrin'in bugün, doların yakın gelecekte dünya rezervindeki ana rolünün aynı olmayacağı açıklamasının ardından dolarda düşüş olması dikkati çekti.

Medvedev de BRIC zirvesi öncesi düzenlediği basın toplantısında, "ABD Doları da dahil olmak üzere mevcut para rezervleri, işlevlerini yerine getirmede başarısız oldu. Ek rezerv parasız devam etmeyeceğiz. Yeni bir rezerv paranın yanısıra Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından oluşturulan uluslararası likitide olan SDR'ye (Özel Çekim Hakkı) daha fazla rol verilmesi de önümüzdeki seçeneklerden birini oluşturuyor" dedi.

Medvedev, BRIC zirvesinin ardından da yaptığı açıklamada, "Ekonomik gündem, güvenlikle ilgili uluslararası siyasal gündem gibi en önemli uluslararası konuların karar verme süreci konusunda görüştük. BRIC zirvesi, daha adil bir dünya için gerekli koşulları yaratmalı" diye konuştu.

Medvedev'in, açıklaması sırasında, BRIC üyesi ülke liderlerinin de yanında oturması dikkati çekti.

BRIC, 60.7 trilyon dolarlık küresel ekonominin yüzde 15'ine sahip bulunuyor.