BRICS-Bank konusunda uzlaşı

Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS ülkeleri, küresel finans sisteminde daha etkin rol oynamak için bir uluslararası para fonu, bir de yardım fonu kurma kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRESILIA - BRICS ülkeleri, IMF'e rakip bir bankanın kuruluşu konusunda anlaştı.

İki gün sonra BRICS ülkelerinin liderlerini bir araya getirecek olan zirveden önce, Fortaleza'da maliye bakanları toplandı ve kurulacak yeni uluslararası kurumların detaylarını görüştü.

İlk kez 2013'te açıklanan ve Yeni Kalkınma Bankası adı verilen kurum, Dünya Bankası'na benzer bir yapıda olacak ve ülkelerdeki altyapı projelerine düşük maliyetli finansman sağlayacak.

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir zirve yetkilisi Hindistan'ın yeni kurulacak kalkınma bankasının beş yıl boyunca başkanlığını yürüteceğini söyledi. Brezilya'nın ise ikinci beş yıllık dönemde başkanlığı devralması bekleniyor.

Kurulacak bankanın ilk aşamada 50 milyar dolar sermayesinin olması planlanıyor. Her BRICS ülkesi bankaya eşit miktarda kaynak sağlayacak.

'Mini IMF'

Ödemelerinde zorluk yaşayan ülkelere kaynak sağlayan ancak bunun karşılığında da köklü reformlar talep eden Uluslararası Para Fonu'na (IMF) alternatif olarak da bir fonun kurulması gündemde.

"Mini IMF" olarak da adlandırılan fonun, finansman sıkıntısı yaşayan ülkelere daha gevşek kurallar çerçevesinde destek verebileceği belirtiliyor.
BRICS kurtarma fonunun ise 100 milyar dolarlık kaynakla kurulması hedefleniyor.

En büyük katkıyı 41 milyar dolarla Çin yapacak.

Zirvenin hemen öncesinde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, IMF'nin gelişen ülkelere daha fazla oy hakkı tanıması gerektiğini söyledi ve üzerinde anlaşılan son IMF reformunun çok yavaş ilerlediğini belirtti.

IMF'ye kaynak sağlayan ülkelerin, sağladığı fon oranında oy hakkı oluyor.

'Bu daha ilk adım'

AFP haber ajansına konuşan Columbia Üniversitesi BRICLab araştırma merkezi Başkanı Marcos Troyjo, BRICS ülkelerinin alternatif bir uluslararası finansal yapının temellerini atmaya çalıştığını söyledi.

"Henüz bu projenin ilk adımlarını atıyorlar" diyen Troyjo, kurulacak yeni yapının oturmasıyla birlikte BRICS ülkelerinin uluslararası ticaret konularında daha etkin lobi yapmak istediğini de ifade ediyor.

BRICS ülkeleri her iki uluslararası finans kurumunun kurulması konusunda hemfikir olsa da, merkezlerin nerede olacağı konusunda fikir ayrılıkları var.
Yeni projeye en çok kaynağı sağlayan Çin, Şangay'In merkez olmasını istiyor. Ancak Moskova, Yeni Delhi ve Johannesburg da adaylar arasında gösteriliyor.
Yeni bankanın ilk başkanının hangi ülkeden olacağı da bir başka tartışma konusu.
Bu konuların iki gün sonraki liderler zirvesinde gündeme gelmesi bekleniyor.