Brüksel, Londra'nın ne istediğinden emin değil

AB yetkilileri, Brüksel'in İngiltere'ye ne önereceğini bilmediğini çünkü hala Londra'nın ne istediğinden emin olmadıklarını söylediler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hafta içinde parti liderliği için yapılan güven oylamasını kazanan ancak parlamentodaki bölünmeyi gideremeyen May, dün akşam Brüksel'de zirve yemeğinde bir araya gelen AB liderlerinden destek istedi.

May, Brexit'ten sonra da İrlanda sınırında AB kurallarının uygulanmasını gerektirecek olan ve Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda arasında denetimli sınır geçişini engelleyecek bir güvence olarak getirilen backstop hükmüne karşı çıkan milletvekillerini ikna etmeye çalışıyor.

Avrupa Birliği liderleri İngiltere Başbakanı Theresa May'e, Brexit anlaşmasındaki İrlanda sınırını ilgilendiren "backstop" hükümlerinin kullanılmasına hiçbir zaman gerek kalmayacağını ve bu konuda 2021 yılına kadar yeni bir formül bulunacağını vaat etti.

AB'nin daha önce hazırladığı bir taslak metinde, "backstop hükmü istenen bir yol değildir, sadece bir sigorta işlevi görmesi için benimsenmiştir" denildi.

Ancak AB'nin vaat ettiği desteğin, üyelikten çıkışın nasıl olacağı, hatta çıkıp çıkmama konusunda bile görüş ayrılığına düşmüş olan Avam Kamarası'nda ocak ayında yapılacak oylamayı kazanmasında ne kadar etkili olacağı belli değil.

"May kesin yanıtlar veremedi"

AB yetkilileri, Brüksel'in İngiltere'ye ne önereceğini bilmediğini çünkü hala Londra'nın ne istediğinden emin olmadıklarını söylediler.

Anlaşmada bağlayıcı değişiklikler yapılmayacağını söyleyen liderler, May'den isteklerini açıkça ifade etmesini istediler.

Toplantıdaki konuşmalar hakkında bilgi sahibi olan bir kaynak, liderlerin May'i "sorguya çektiklerini" söyledi. Kaynak, "Herkes ne istediğini sordu, May kesin yanıtlar veremedi" dedi.

Anlaşmasız çıkış ya da yeni referandum

Ülkesinin AB'den kesin çıkış tarihi olan 29 Mart'a kadar anlaşmanın parlamentoda onaylanmasını sağlayamazsa, İngiltere hiçbir anlaşma olmadan AB üyeliğinden çıkabilir.

Buna karşılık İngiltere uygulamanın durdurulmasını isteyebilir ya da 2016 yılında alınan ayrılma kararını iptal edecek ikinci bir referanduma gidebilir.

May ile görüşmelerinden sonra açıklama yapan 27 AB lideri, "AB, backstop hükümlerinin uygulanmasına gerek bırakmayacak farklı bir düzenlemeyi yerleştirecek yeni bir anlaşmayı 31 Aralık 2020 tarihine kadar hazırlamak için hızla çalışmakta kararlıdır" dediler.

Söz konusu tarih, AB ile Birleşik Krallık arasında yapılacak yeni bir ticaret anlaşmasının yürürlüğe girmesinden önceki geçiş döneminin sonu.

AB liderleri açıklamalarında, İngiltere'nin kendi iç birliğini tehlikeye atmaktansa, AB'den hiçbir anlaşma olmadan ayrılması durumuna da hazırlıklı olduklarını söylediler.

Bir AB diplomatı, "Kesin karar anını ertelemiş olduk. Bu an ocak ayında gelecek" dedi.