Brüksel'de üçlü enerji toplantısı

AB Komisyonu, Rusya ve Ukrayna arasında gaz fiyatları konusundaki anlaşmazlığın giderilmesi ve arz güvenliğinin sağlanmasına yönelik görüşmelere Brüksel'de devam ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL  - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Enerjiden Sorumlu Üyesi Günther Öttinger, Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak ve Ukrayna Enerji Bakanı Yuri Prodan, Ukrayna'da yaşanan krizin enerji alanını da etkilemesinin önüne geçmek, doğalgaz fiyatları konusunda yaşanan sorunları aşmak ve arz güvenliğini sağlamak amacıyla bugün Brüksel'de bir kez daha bir araya geliyor. 

Rusya, Ukrayna'dan mevcut gaz borçlarını ödemesini istiyor. Rus makamları, bu aşamadan sonra ön ödeme yapılmaksızın Ukrayna'ya gaz satışı yapılmayacağını duyurmuştu. Rus kaynakların ilettiği verilere göre Ukrayna'nın yapması gereken ödeme 2,24 milyar dolar seviyesinde. 

Ukrayna ise gaz borçlarına ilişkin sorunu çözmeden önce yeni bir fiyat üzerinde anlaşılması gerektiği tezini işliyor. Rusya, kriz öncesinde Ukrayna'dan bin metreküp doğalgaz için 268,5 dolar talep ederken kriz sonrasında bu fiyatı 485 dolara yükseltti. 

AB ülkelerinin büyük bölümü de Rus doğalgazı için bin metreküp başına 300-350 dolar arasında ödeme yapıyor. 

AB'nin üçlü görüşmelerdeki en önemli beklentisini ise arz güvenliğinin sağlanması ve özellikle kış aylarında Rusya'dan gelecek gaz akışında kesinti olmasını önlemek oluşturuyor. Rusya ile Ukrayna arasında 2006 ve 2009 kış aylarında doğalgaz konusunda yaşanan anlaşmazlık bazı AB ülkelerini de olumsuz yönde etkilemişti. 

Son turu Berlin'de yapılan üçlü enerji toplantısının ardından bir açıklama yapan Öttinger, "Bugün nihai bir çözüm paketi üzerinde anlaşmaya varamadık ancak daha fazla ilerleme sağladık" demişti. AB kaynakları, Ukrayna'nın borçlarının bir kısmına yönelik olarak yaptığı 786 milyon dolarlık ödemenin görüşmelere olumlu yansımasını beklediklerini belirtiyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir