”Buğday arzında sorun yok”

Cargill, Kazakistan ve Rusya gibi bölgelerde hasatın azaldığını, ancak küresel arzda rahat durumda bulunulduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Cargill Inc, eski Sovyet bölgesindeki kuraklık nedeniyle azalan buğday arzının bölgesel bir sorun olduğunu küresel arz konusunda rahat durumda bulunulduğunu kaydetti.

Dünyanın tarım devi şirketlerinden olan Cargill, Kazakistan ve Rusya gibi bölgelerde hasatın tahminlerin önemli oranda altında kaldığını bunun da bölgesel arzı etkiledeğini vurguladı. Şirketin açıklamasında, "Bununla birlikte küresel açıdan bakıldığında ABD'de buğday hasatı güçlü seyretti. Stoklar 2008'de buğdayda fiyat artışları yaşanan döneme oranla daha yüksek" denildi. Chicago'da 2008 yılında vadeli buğday fiyatları buşel başına 13 doları aşarak tüm zamanların en yüsek seviyesini görmüştü.

Analistler, Rusya'nın 15 Ağustos'tan itibaren ihracatı durduracak olmasının buğday fiyat artışlarını getirebileceğini belirtiyorlar. Cargill ise ticaret bariyerlerinin de arz sorunlarını büyüttüğünün altını çiziyor.

Rusya Tahıl Birliği: Şoka uğradık

Rusya tahil sektörünün lobi kuruluşu Rusya Tahıl Birliği, hükümetten tahıl ihracatına 15 Ağustos'ta getirilecek yasağın, mevcut kontratların yerine getirilebilmesi için 2 haftalık bir süre için ertelenmesini isteyecek. Birlik sözcüsü yaptığı açıklamada, "Yasak kararı ile bir miktar şoka uğradık ve hükümetten yasağın başlangıcını 1 Eylül'e ertelemesini isteyeceğiz" diye konuştu.

IGC: Dünya buğday stoğu ilk kez 200 milyon tonu geçti

Uluslararası Hububat Konseyi'nin (IGC) raporuna göre, dünya buğday stoklarının ilk kez 200 milyon tonu geçmesi bekleniyor.

IGC'nin hazırladığı hububat tahmin raporundan aldığı bilgiye göre, geçen sezon 677 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen dünya buğday üretiminin, Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 664 milyon tona gerileyeceği öngörülüyor.

Konsey, ABD, Çin, Avustralya ve İran'da üretimde bir iyileşme yaşandığını not ederken, süregelen yaş koşulların baharlık buğdayın ekimlerini engellediğini açıklıyor.

Aynı dönemler içinde dünya buğday tüketiminin ise 9 milyon artışla 658 milyon tona ulaşması bekleniyor. IGC, tüketim öngörüsündeki artışın, özellikle Asya'da olmak üzere, yemlik kullanımda yapılan yukarıya doğru revizyon olduğunu belirtiyor.

Geçen sezon 122 milyon ton düzeyinde gerçekleşen dünya buğday ticaretinin de Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 120 milyon ton civarında olacağı tahmin ediliyor.

Ticaretteki fazla fark oluşmamasının nedeni olarak, Uzak Doğu Asya'daki bazı ülkeler için artan yemlik buğday ithalat öngörülerinin İran ve Irak'ın öğütmelik buğday için azalan ticaret öngörüleri ile dengelenmesi gösteriliyor.

Dönem sonu stokların ise tarihinde ilk kez 200 milyon tonun üzerine çıkacağı öngörülüyor. Geçen sezon 195 milyon ton düzeyinde gerçekleştiği belirtilen buğday stoklarının, Temmuz 2010/Haziran 2011 döneminde, 201 milyon ton düzeyine ulaşması bekleniyor.

IGC, beş başlıca ihracatçı ülkenin (AB, ABD, Arjantin, Avustralya, Kanada) dönem sonu buğday stoklarının 2010/11 dönemi sonunda, 50 milyon ton olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyor.

Buğday fiyatı 65 kuruşa yükseldi

Öte yandan, Türkiye'nin önemli buğday üretim merkezlerinden biri olan Çukurova'da, mayıs ayı sonlarına doğru başlayan hasadın ardından oluşan 50 kuruş civarındaki buğdayın fiyatının 65 kuruşa yükseldiği bildirildi.

Adana'nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan Türkiye buğday üretiminin yaklaşık yüzde 10'unun karşılandığı Çukurova yöresinde bu yıl 3 milyon dekarın üzerinde alana ekimi yapıldığını anımsattı.

Yaşanan kuraklık nedeniyle bu yıl verimin yüksek olmadığını belirten Tezcan, "Geçen yıl dekara 500-650 kilogram aralığındaki verim iklim koşullarının iyi gitmemesi nedeniyle 350-400 kilograma kadar düştü. Verim düşüklüğü nedeniyle rekolte geçen yıla göre yüzde 20 oranında düşerek, 1 milyon 600 bin ton olarak gerçekleşti" dedi.

Tezcan, hasadın başladığı ilk günlerde 50 kuruştan satılan buğdayın fiyatının dünya borsalarıyla birlikte Türkiye'de de yükselmeye başladığını ifade ederek, "Buğday fiyatları hasadın ilk günlerine göre yüzde 30 oranında artış göstererek 65 kuruşa kadar çıktı" diye konuştu.

"Saklayan kazandı"

Yöredeki üreticilerin birçoğunun hasat dönemi sırasında ihtiyacı oranında ürünü sattığını anlatan Tezcan, "Ürününü satmayarak deposunda saklayan üreticilerimiz kazandı. Hasat döneminde fiyatta yaşanan hayal kırıklığı son günlerde yerini sevince bıraktı" dedi.

Tezcan, buğday fiyatlarının artmasında kuraklık nedeniyle verimde yaşanan düşüklüğün önemli rol oynadığını da sözlerine ekledi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir