Bulgaristan finansman şoku yaşıyor

Yolsuzluğu önleyemeyen Bulgaristan, 220 milyon euroluk AB kaynağını kaybetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

SOFYA - Bulgaristan Avrupa Birliği'nin (AB) PHARE programından 220 milyon dolarlık bir finansmanı kaybetti.

AB Sözcülüğü'nün açıklamasında, PHARE programından bloke edilen toplam 560 milyon euronun 220 milyonun Bulgaristan'a gönderilmeyeceği belirtilirken, alınan önlem ülkede şok etkisi yarattı.

Avrupa Birliği fonlarının değerlendirilmesinden sorumlu Başbakan Yardımcısı Miglena Plugçieva alınan karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

Avrupa Birliği yaz dönemi başında, en fakir üyesi olan Bulgaristan'a yönelik toplam 850 milyon euro değerinde finansmanı keserek, ülkedeki bu fonları değerlendiren kurumların rüşvet ve yolsuzluklara son vermelerini talep etmişti.

AB, yaptığı uyarılarının ciddiyetini vurgulayıp, Bulgaristan;a 23 kasıma kadar önlem alması için süre vermişti. AB Sözcülüğünün bugünkü açıklamasında Bulgaristan;ın önlemlerinin yetersiz olduğu bildirildi.

Bakan Plugçieva, "Bizden istenilen her şeyi yaptık. Eminim ki, AB'nın büyük üyelerine aynı yaptırım söz konusu olsaydı, onlar böyle bir tokat yemezdi" diye konuştu.

İktidardaki üçlü koalisyon ortaklarından Ulusal Özgürlük ve Yükseliş Hareketi (NDSV) Basın Merkezi;nin açıklamasında, AB'nin tedbirleri "abartılı" olarak nitelendirildi. Açıklamada, küresel finansal krizinin ortasında böylesi bir önlemin ancak Avrupa komiserlerinin sergilediği aşırı duyarlık ile açıklanabileceği ifade edildi.

Muhalefet konumundaki Güçlü Bulgaristan için Demokratlar (DSB) ile Demokratik Güçler Birliği (SDS) partileri, kısıtlamaların hedef aldığı Maliye ile Bölgesel Geliştirme Bakanları Plamen Oreşarski ve Asen Gagauzov;un görevlerinden istifa etmesini talep etti.

"Hak ve Özgürlükler Hareketi başarışız oldu"

Bulgaristan'daki etkin iş çevrelerini temsil eden Sanayiciler ve İşverenler Birliği (KRİB), Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), NDSV ve üyelerin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin oluşturduğu üçlü koalisyonun bir kez daha başarısızlığını gösterdiğini ifade etti.

KRİB'in yayınladığı basın bildirisinde, "Avrupa Komisyonu, Bulgaristan vatandaşlarını kendi hükümetinden savunmaya çalışmaktadır" ifadesiyle Başbakan Sergey Stanişev'in ilk Brüksel uçağına binmesi gerektiği savunuldu.

Bulgaristan'daki rüşvet ve yolsuzluklar nedeniyle AB fonlarından beklenen tüm ödemelerin devlet bütçesine havale edildiğini belirten KRİB, Avrupa fonlarından kesilen ödemelerin tamamının Bulgaristan devlet bütçesi tarafından karşılanacağı uyarısında bulundu.