Bulgaristan milletvekillerini seçiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan'da seçmenler, 240 milletvekilini belirlemek için oy veriyor.

Merkez Seçim Komisyonu (ZİK) Sözcüsü Ralitza Negentzova, sandıkların saat 07.00'de açıldığını ve 20.00'de kapanacağını söyledi.

Boyko Borisov hükümetinin 20 Şubat'ta istifa etmesi üzerine Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev parlamentoyu feshederek, erken seçimi hazırlayacak geçici kabineyi kurmuş ve 12 Mayıs'ta seçim için tarih belirlemişti. 

Bulgaristan'da 1989 yılında eski komünizm rejiminin düşmesinden sonra 5. kez erken seçim yapılıyor. 38 parti ve 7 koalisyonun katıldığı seçimde 8 bin aday, 240 sandalyeyi için yarışacak. Yurt içinde 11 bini aşkın, yurt dışında ise 57 ülkede 227 yerde oy kullanılabilecek. Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşları 86 yerde oy verebilecek. 2009 yılında yapılan son parlamento seçiminde Türkiye'den 94 bin oy gelmişti.

İçişleri Bakanlığı, seçimin güvenli bir şekilde geçmesi için 14 bin 450 polisi görevlendirdiğini bildirdi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) başta olmak üzere beş uluslararası örgütün 250 gözlemcisi seçim sürecini izleniyor. 

Seçimde yüzde 4 barajını geçen parti ve koalisyonlar parlamentoya girebilecek.

Sahte oy pusulaları

Sofya'nın güneybatısındaki Kostinbrod şehrinde dün düzenlenen operasyonda, seçim pusulalarını basan Multiprint şirketinin tesislerinde 25 milletvekili çıkarabilecek 350 bin sahte pusulaya el koyulmuştu.

Şirketin sahibi ve Kostinbrod Belediye Meclis üyesi Yordan Bonçev'in, istifa eden hükümetin içişleri bakanı Tzvetan Tzvetanov'n yakın dostu olduğu belirtiliyor. Bonçev'in matbaası, daha önce düzenlenen iki seçimde de tüm pusulaları basmıştı.