Bulgaristan'dan ABD askerine yeşil ışık

Bulgaristan Savunma Bakanı Naydenov: "ABD ordusunun savaş birimleri Bulgaristan'a konuşlandırılabilir" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SOFYA - Bulgaristan Savunma Bakanı Angel Naydenov, Kırım'ın tek taraflı olarak Rusya'ya bağlanmasının ABD ordusunun savaş birimlerinin Bulgaristan'a konuşlandırılabileceğini söyledi. 

Naydenov, Bulgaristan'ın NATO üyeliğinin 10. yıl dönümü dolayısıyla basına yaptığı açıklamada, ABD'nin Avrupa'daki askeri temsilinin gözden geçirilmesi ve yeni Amerikan üslerin kurulabilmesine ilişkin soruyu yanıtlarken, Bulgaristan'da Amerikan askerlerin konuşlandırılabileceğini belirtti. Naydenov, "Evet, ABD ordusunun savaş birimlerinin Bulgaristan'a konuşlandırılması mümkündür" dedi. 

Naydenov, "Sadece ABD değil çünkü tüm NATO üye ülkeleri mevcut planlar ile ilgili fikir üretiyor. NATO'nun çeşitli format, komite ve yapısal birimlerinde, güven artırıcı önlemler paketi düşünülüyor. Kırım ile ilgili olup bitenler aslında çağdaş dünyada, Avrupa'da sınırların gözden geçirilebileceğini, bir ülkenin toprak bütünlüğünün zedelenebileceğini gösteriyor. İlgili yetkinlik ve savunma planlarını ele alan uzmanlar tüm olasılıkları düşünür" diye konuştu. 

Bulgaristan'ın NATO üyeliği ile ilgili anlaşmasının da ülkede Amerikan askerlerin yerleştirilmesini öngördüğünü anımsatan Naydenov, "Doğu Avrupa'da kapsamlı yeni üslerin kurulmasından ziyade Amerikan birliklerin Avrupa'dan toplu olarak çekilme kararının gözden geçirilebileceği ABD başkanının açıklamalarından da belli oluyor" ifadesini kullandı. 

Naydenov, ABD ile Bulgaristan'a asker konuşlandırılması konusunda şimdilik görüşmeler yapılmadığını ancak gelecekte ülkede ciddi bir Amerikan askeri temsilinin olabileceğini kaydetti. 

Bulgar Savunma Bakanı ayrıca, Rus istihbarat uçaklarının Bulgaristan'ın Karadeniz'deki karasularına kritik derecede yaklaştığı uçuşların sıklaştığını belirtti ve bu nedenle son dönemde Bulgaristan hava sahasını koruyan MIG-29'ların defalarca havalanmak zorunda kaldıklarını açıkladı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir