Bulgaristan'dan flaş karar!

Bulgaristan hava sahasını Suriye'ye giden Rus uçaklarına kapattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bulgaristan Rusya'dan Suriye'ye giden uçakların taşıdığı yük hakkındaki şüpheleri nedeniyle hava sahasını Suriye'ye giden Rus uçaklarına kapattı.

Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Elimizde uçakların taşıdığı yük hakkında ciddi şüphe oluşturmaya yeterli bilgi var. (Hava sahasına girişe) izin verilmemesinin nedeni bu" dedi.

Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını artırdığından endişelenen ABD, Yunan bir yetkilinin dün verdiği bilgiye göre Yunanistan'ın da hava sahasını Rus uçaklarına kapatmasını istemişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı konu hakkında açıklama yapmadı.

Suriye'de Batılı ülkelerin karşı olduğu Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ı destekleyen Rusya'nın ülkede askeri bir üssü de bulunuyor.

Suriye'de dört yıldır devam eden ve 250 bin kişinin öldüğü iç savaş boyunca ülkeye uçak seferlerini kesmeyen Rusya, uçuşlar sayesinde Suriye'ye insani yardım götürdüğünü ve ülkedeki Rus vatandaşlarını tahliye ettiğini belirtiyor.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da, Moskova'nın "terörle mücadele için Suriyeli makamlara askeri ekipman sağladığını hiçbir zaman saklamadığını" ifade etmişti.

Yunanistan'daki geçici hükümet Moskova'nın 20 gün önce Suriye'ye uçuşlarda Yunan hava sahasını kullanmak için talepte bulunduğunu dün açıkladı.

Rus haber ajansı RIA Novosti, Rusya'nın 24 Eylül'e kadar uçuşlara izin verilmesini istediğini belirtmişti.

Buna karşılık Rusya'nın neden böyle bir talepte bulunduğu ve Suriye'ye yapılan mevcut uçuşlarla nasıl bir bağlantısı olduğu bilinmiyor.

Yunan hükümeti Rusya'nın Yunanistan'ın doğusundaki hava sahalarını kullanmayı planladığını belirtti.

Suriye'nin kuzeyde Türkiye, doğuda ise Irak ile sınırı bulunuyor.

Rus savunma analisti Pavel Felgenhauer, Türkiye'nin 2012 yılında sivil bir Rus uçağını inişe zorlaması ve yüküne el koymasının ardından Moskova'nın Türk hava sahasını kullanmaktan kaçındığını belirtti.

Ankara 2012 yılındaki olayın ardından uçağın Rus yapımı mühimmat taşıdığını açıklamış, Moskova ise bunu yalanlayarak uçağın yasal bir yük olan radar ekipmanı taşıdığını belirtmişti.