Bulunan doğalgazın değeri 100 milyar dolar

Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Andoniadu, Akdeniz'de bulunan doğalgaz rezervinin Kıbrıs'ın 210 yıllık ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu, tespit edilen doğalgazın Kıbrıs'ın 210 yıllık ihtiyacını karşılayacağını, yatağın değerinin 100 milyar dolar civarında olduğunu bildirdi.
Rum Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Praksula Andoniadu, Rum radyosuna yaptığı açıklamada, doğalgazın Kıbrıs'ta varlığının kesinleştiğini ve bulunan miktarın öneli olduğunu ifade ederek, bulunan miktarın, doğalgazla elektrik üretiminde "Kıbrıs"ın 210 yıllık ihtiyacını karşılayacağını kaydetti.
Andoniadu, doğalgaz fiyatlarının, üretim ve sunum şekline göre değiştiğini, bu nedenle somut bir fiyatı olmadığını belirterek, "Bundan 170 metreküpün enerji açısından bir varil petrole denk geldiği hesaplanırsa 200 milyar metreküp doğalgaz yaklaşık bir milyar varil petrole denk gelir. Buna göre yatağın değeri 100 milyar dolar civarında olur" dedi.
Doğalgazın işlenmesi konusuna da değinen Andoniadu, enerji merkezine ilişkin geniş bir projeleri olduğunu ve Vasiliko Bölgesi'nde yoğunlaşıldığını söyledi.
Rum Maliye Bakanı Kikis Kazamias, Rum yönetiminin sözde MEB'inde doğalgaz yataklarının keşfedilmesinin uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları tarafından dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Kazamias, benzer bir durumda İsrail'in iki not yükseltme aldığını, aynı uygulamanın Güney Kıbrıs'a da yapılarak not yükseltilmesine gidilmesi gerektiğini savundu.
Kazamias, doğalgazın Rum ekonomisinin canlanmasına ve büyük yatırımların yapılmasına sebep olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir