Bush'un bankaları kurtarma bedeli 1 trilyon $

Batık kredilerini devralma yönündeki radikal kararın bedelinin, 500 milyar dolarla 1 trilyon dolar arasında olması bekleniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

WASHINGTON - ABD'de Başkan George W. Bush yönetiminin, derin mali sıkıntıdaki bankaların ve finans kuruluşlarının değersiz "mortgage" kredilerini ve diğer batık kredilerini devralma yönündeki radikal kararının bedelinin, 500 milyar dolarla 1 trilyon dolar arasında olmasının beklendiği bildirildi.

Associated Press ajansı, söz konusu borçların devralınmasının devlete yol açacağı maliyetin en az 500 milyar dolar olarak hesaplandığını belirtti. Ajans, kurtarma bedelinin 1 trilyon dolara ulaşabileceğini de dile getrdi.

Yönetim, söz konusu batık kredilerin bankalar ve diğer finans kuruluşlarından devralınması konusunda kendisine yeni yetkiler verilmesi için Kongre ile çalışmaları başlatırken Bush, "harekete geçmemenin riski, çok daha yüksek olabilir" ifadesini kullandı.

Cumhuriyetçi Başkan Bush'un planını ele almaya başlayan Kongrede çoğunluğa sahip Demokrat Parti'de bu önlemlere, orta ve düşük gelir gruplarını ve işsizleri kapsayan bazı yardım programlarının eklenip eklenmemesi konusu da tartışılıyor.

Demokrat Partinin başkan adayı Barack Obama, ekonominin kritik bir dönemeçten geçtiği şu sırada iki partinin liderlerinin uyum içinde çalışması gerektiğini söyledi.

Cumhuriyetçi Partinin başkan adayı John McCain de, bu sorunla uğraşılırken partizanca davranılmaması çağrısında bulundu.

ABD yönetiminin kriz planı Avrupa borsalarını coşturdu

ABD yönetiminin, riskli krediler konusunda yeni bir plan üzerinde çalışması ve mali kuruluşların açığa satışının geçici olarak yasaklanması Avrupa borsalarında büyük artışlar sağladı.

Avrupa'nın en büyük 300 şirketini kapsayan "FTSEurofirst 300" endeksi yüzde 8,26 artarak 1.151,49 puandan kapandı.

Londra Menkul Kıymetler Piyasası'nda FTSE 100 Endeksi yüzde 8,84 artarak (431,30 puan) haftayı 5.311,30 puandan kapattı. Almanya'da borsanın temel göstergesi DAX Endeksi yüzde 5,56 yükselerek 6.189,53 puan ve Fransa'da CAC 40 Endeksi de yüzde 9,27 değer kazanarak haftayı 4.324,87 puandan kapattı.

Ayrıca Madrid Borsası yüzde 8,71, Milano Borsası yüzde 8,62, İsviçre Borsası yüzde 6,07, Amsterdam Borsası yüzde 8,58, Helsinki Borsası yüzde 9,73, Stockholm Borsası yüzde 8,24, Oslo Borsası yüzde 8,86 ve Kopenhag Borsası yüzde 6,81 arttı.

Sektörel bazda hisseleri en fazla yükselen bankalar olurken, İsviçreli UBS'nin hisseleri yüzde 31,66, İngiliz Barclays'in hisseleri yüzde 29,24 ve HBOS'nin hisseleri yüzde 28,91 yükseldi.