Bush'un Erivan Büyükelçisine Senato'dan 'onay'

Yovanovitch, 2 yıldan fazla süredir boş bulunan makama büyükelçi olarak atandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - ABD Başkanı George W. Bush'un Erivan'a büyükelçi olarak göndermek istediği Marie Yovanovitch, Senato tarafından onaylandı. Böylece Yovanovitch'in Erivan büyükelçiliği kesinleşmiş oldu. 

Senato Genel Kurulu'nda yapılan oylamada büyükelçiliği kabul edilen Yovanovitch, gelecek günlerde Erivan'a gidecek ve iki yıldan fazla süredir boş bulunan bu makama sonunda atama gerçekleşmiş olacak. Yovanovitch, haziranda Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde düzenlenen oturumda, aralarında Demokrat başkan adayı Barack Obama'nin da bulunduğu bazı senatörlerin yazılı sorularını yanıtlarken, ısrarlara karşın, 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmekten kaçınmıştı. Bir önceki Erivan büyükelçisi adayı Richard Hoagland, "soykırım" sözcüğünü kullanmadığı için Ermeni yanlısı Demokrat senatör Robert Menendez tarafından engellenmişti. Yovanovitch'in de aynı gerekçeyle Ermeni yanlısı bir senatörce veto edilmesi mümkün görülüyordu. 

Ancak diplomatik kaynaklara göre, bu defa devreye giren Ermenistan hükümeti, yeni Erivan büyükelçi adayının engellenmemesini istedi. 

Bu yönde Ermenistan Dışişleri Bakanı Edvard Nalbandyan'In bizzat telkinde bulunduğu diplomatik kaynaklarca dile getirildi. 

Böylece, "soykırım" sözünü telaffuz etmemesine karşın Yovanovitch'in Erivan büyükelçisi olması kesinleşti. 

Radikal Ermeniler, bu tanımlamayı kullanmayan herhangi bir diplomatın bu göreve getirilmesine karşı çıkıyordu. 

ABD'nin Erivan büyükelçiliği, Mayıs 2006'dan bu yana boş bulunuyor. Son büyükelçi John Evans, ABD'nin resmi politikasını ihlal ederek 1915 olaylarını "soykırım" olarak nitelendirmesinin ardından o dönemde Bush tarafından görevden alınmıştı. Daha sonra önerilen Hoagland'in ataması engellenmiş ve en son Bush, Yovanovitch'i aday göstermişti.