Büyük üslerini Afgan ordusuna devrettiler

İngiltere ve ABD Afganistan'daki büyük üslerini Afgan ordusuna devretti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

CAMP LEATHERNECK - İngiltere, Afganistan'daki askerlerinin tümünü muharip görevlerden çekti. İngiliz askerleri ve Amerikan deniz piyade birlikleri, ortak yönettikleri iki büyük askeri üssü Afgan güvenlik güçlerine devrettiler.

Afganistan'da Taliban yönetimini devirmek için ABD'nin önderliğinde başlatılan işgal 13 yıldır sürüyor.

Afganistan'daki tüm yabancı askerlerin planlandığı gibi bu yıl sonunda ayrılmasıyla, ülkenin yeni seçilen Cumhurbaşkanı Eşraf Ghani giderek sertleşen Taliban isyancılarına karşı tek başına mücadele etmek zorunda kalacak.
              
Afganistan'ın güneybatısındaki Helmand vilayetinde yan yana konuşlanmış olan Amerikan Camp Leatherneck ve İngiliz Camp Bastion askeri üslerinde dün iki ülkenin bayrakları gönderden indirildi.
              
Ancak yabancı askerlerin ülkeden ayrılış takvimi güvenlik gerekçesiyle açıklanmıyor.
              
Uluslararası koalisyonun güneybatı Afganistan'daki bölgesel karargahı olan iki kampta, 40,00 askeri ve  anlaşmalı sivil personel bulunuyordu.
              
NATO'nun denetiminde 2003 yılından beri Afganistan'da görev  yapan yabancı askerler arsında, Amerikalı ve İngilizlerin yanı sıra Alman, İtalyan , Ürdün ve Türkiye'den de birlik  bulunuyor.
              
Üslere artık Afgan birlikleri yerleşecek ve Helmand vilayetinde hiç yabancı asker kalmayacak.
              
İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon dün televizyonda yaptığı konuşmada, İngiltere'nin Afgan ordusunun güçlenmesi için destek verdiğini ve bu birliklerin artık tüm sorumluluğu üstlendiğini söyledi.
              
Amerikan ordusu boşalttığı üste 230 milyon dolar değerinde  askeri malzeme ve bina bırakıyor. Üs için inşa edilen önemli bir uçak pisti ile, yollar ve binaları da artık Afgan ordusu kullanacak.
              
Taliban hareketinin para kaynağını oluşturan afyon  üretiminin yüzde 80-90 kadarı Helmand vilayetinde yapılıyor.

Bu bölgede bu yıl Batılı güçlerle Taliban arasında yaşanan çok ağır çarpışmalar, ABD ve müttefiklerinin sağladığı  istihbarat ve hava desteği olmadan Afgan ordusunun isyancılarla başa çıkıp çıkamayacağı sorusunu ortaya çıkarıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir