Büyükelçi Tan'dan Obama'ya tepki

Namık Tan, Obama'nın söylediklerinin bilimsel bir yanı olmadığını tamamen siyasi bir söylem olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, ABD Başkanı Barack Obama'nın, Ermenilerin 1915 yılı olaylarının yıl dönümü olarak kabul ettikleri 24 Nisanla ilgili açıklamasına ilişkin, "Obama ne söylerse söylesin bizim kabulümüz olmayacaktır, çünkü bilimsel bir yanı yoktur, tamamen siyasi bir söylemdir bu"" dedi.

Büyükelçilik binası önünde Türkler ile Ermenilerin karşılıklı gösterisinin ardından büyükelçiliğe gelen Tan, Türk grubu binaya davet etti.

Tan, burada Türklere hitaben yaptığı konuşmada, bugünün kendileri için çok önemli bir gün olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Sizlere ne kadar teşekkür etsek azdır. Her yıl bu büyükelçiliğin önünde gösteri yapılıyor ve bizim buna layıkıyla cevap vermemiz gerekiyordu. Siz büyük bir fedakarlıkla içinizden gelerek, ülkeniz hakkında ortaya atılmaya çalışılan büyük bir iftiraya karşı koymak için buraya geldiniz. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyor, sizleri kutluyoruz."

Böyle bir iftirayı asla kabul etmeyeceklerini vurgulayan Tan, şöyle devam etti:

"Yıllar boyu biz böyle bir iftiraya karşı sizin duruşunuzu gereği şekilde göstermemişiz. Bundan sonra göstereceğiz. Sizler bunun kanıtısınız. Bizler resmi olarak görüşümüzü, duruşumuzu açıklıyoruz, ancak bizden çok sizlerin söyleyecekleri önemli. Sizlerin, dostlarınıza, buradaki Amerikalı muhataplarınıza elinizden geldiği kadar, üzerimize çalınmaya çalışılan bu iftiranın yanlışlığını ve kabul edilmezliğini anlatmanız gerekiyor. Çünkü bizler bir devlet görevlisiyiz, bizim söylediklerimizin sizinki kadar etkin olması mümkün değil."

Tan, büyükelçiliğe gelen gruba, bu konuda ellerinde yeterli bilgi ve belge yoksa, büyükelçiliğin kapısının onlara her zaman açık olduğunu ve bilgilendirme yolunda gerekli desteğin kendilerine her zaman verileceğini bildirdi.

"Tüm bu söylemleri reddediyoruz"

ABD Başkanı Barack Obama'nın bugünkü açıklamasında "soykırım" ifadesini kullanmadığını anımsatan Büyükelçi Tan, "Buna kimileri sevinmektedir. Bizim böyle bir duygumuz yoktur" dedi. Tan, başka bir ülkenin herhangi bir ülke hakkında böylesine bir karar almasını "en başından beri yok farz ettiklerini ve reddettiklerini" kaydederek, "Obama ne söylerse söylesin, bizim kabulümüz olmayacaktır, çünkü bilimsel bir yanı yoktur, tamamen siyasi bir söylemdir bu" diye konuştu.

Aslında, Türk ve Ermenilerin "enerjisini bu tür şeylerle tüketmemesi" gerektiğini ifade eden Tan, "İşte bunun için biz bir yakınlaşma sürecini iki halk arasında ileriye götürmeye çalışıyoruz, ancak bu tek taraflı bir bakış açısıyla olmaz. Nitekim bugün burada Obama'nın söylemi veya buna benzer söylemler bizim bu gayretlerimize yardımcı olmamaktadır. O yüzden bütün bu davranışları, söylemleri reddediyoruz, bunları siyasi olarak görüyoruz" dedi.

Parlamentolarda alınan kararların da siyasi olduğuna dikkati çeken Tan, "Dikkat ederseniz California'da 3-5 milletvekilinin veya Temsilciler Meclisi üyesi veya senatörünün seçilmesi için sürdürülen bir gayrettir bu. Son derece yanlıştır. Bunun yanlışlığını her vesileyle vurgulayacağız" diye konuştu.

"Bunu asla kabullenmememiz lazım"

Hükümetin bu konuyla ilgili bir süreç başlattığını anımsatan Tan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Beraber bu konuyu bilimsel olarak araştıralım, bağımsız tarihçiler otursunlar bu konuda geçmişimizi araştırsınlar. Hiçbirimiz başka birimize, diğerimize kendi hafızamızı dayatmaya çalışmayalım. Geçmişimiz hakkında farklı düşünebiliriz ama geleceğimize ilişkin de birlikte yürümeliyiz. Bizim anlayışımız budur ve bunun için çalışıyoruz. Sizler de bu anlayış çerçevesinde asla nefret duygusu beslemeyin. Bizim kimseden alıp veremediğimiz yoktur. Biz, tarihimizle her zaman gurur duyuyoruz, yaptıklarımız ortadadır. Biz hiç kimseyi ne incittik ne de kimseye zarar verdik.

Bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü bu kollektif bir duruştu, tek başına olacak bir iş de değildir, hepimizi ilgilendirmektedir. Yarın, başka bir gün burada başka türlü gelişme olursa, hepimiz alnımızda haketmediğimiz bir damgayla dolaşacağız. Bunu asla kabullenmememiz lazım. Ama nefrete dönüştürmeden, sabırla, vakurla, hiç kimseyi incitmeden yapmamız lazım. Bu konuda sizin de gösterdiğiniz gayretler çok önemli."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir