Camiye müdahale

Mısır'da El-Feth Camisi çevresindeki güvenlik güçlerinin kuşatması devam ediyor. Camide mahsur kalan Türkler için Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun temasları sürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da katliamdan kaçarak El Feth Camisi'ne sığınan göstericilere yönelik askeri operasyon gerçekleştiren güvenlik kuvvetleri camiye girdi.

Dünden itibaren yaklaşık 400 kişinin mahsur kaldığı camiye yerel saat ile 14:00'da (TSİ 15:00) camiye gaz bombaları atarak müdahale etti. Camiye giren Mısır askerleri içerden çıkarttıkları çok sayıdaki göstericiyi tutukladı. Ordunun operasyonu sırasında El Feth Camisi içerisinde bulunanlardan çığlıklar yükselirken, dışarı çıkarılan bazı protestocular "Baltacı" adı verilen suç gruplarının saldırısına uğradı.

Mısır devlet televizyonu caminin minaresinden güvenlik kuvvetlerine ateş açıldığını iddia ederken, operasyon sırasına bazı güvenlik kuvvetlerinin camiye ve havaya ateş açtıkları gözlendi.

1-335.jpg

AA ve TRT muhabirinden bilgi alınamıyor

Camide bulunan AA Muhabiri Hiba Zekeriya ile TRT Muhabiri Metin Turan ile iletişim kesilirken, Mısır medyası cami içerisinde bulunan bir Türk vatandaşının güvenlik kuvvetleri tarafından tutuklandığını bildirdi.

El Feth Camisi'ne yapılan müdahale sırasında yaralananlar olduğu öğrenilirken, Mısır İçişleri Bakanlığı yetkilileri, camiye operasyonun, camide bulunan göstericilerin arasında Özbekiye karakoluna saldıran kişiler ile Ramses Meydanı'nda bir binanın yakılmasından sorumlu kundakçıların bulunduğu gerekçesiyle yapıldığını iddia etti.

2-322.jpg

Türkiye'den çağrı: Kuşatma biran evvel sonlandırılmalı

Öte yandan Türkiye, Mısır'ın başkenti Kahire'de Fetih Camisi'ndeki kuşatmanın kan dökülmeden ve insan haklarına saygı temelinde biran evvel sonlandırılması çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kahire'nin Ramses meydanında bulunan Fetih Camisi'nde aralarında bir Türk gazetecinin de yer aldığı yaklaşık 500 kişilik bir grubun güvenlik güçlerince kuşatma altında tutulmasının endişeyle takip edildiği belirtildi.

 İnsan hayatına, kişi onuruna ve kutsal mekanlara saygı gösterilmesinin en temel insani, dini ve kültürel değerler olduğuna vurgu yapılırken, Mısır makamlarından söz konusu değerlerle bağdaşmayacak eylemlerden kaçınmasının beklendiği ifade edildi.

5-144.jpg

Müslümann Kardeşler liderinin oğlu öldürüldü

Bu arada Mısır'daki Müslüman Kardeşler Teşkilatı lideri Muhammed el-Bedii'nin Benu Süveyş'teki evinde yangın çıktığı bildirildi.

Ayrıca, Muhammed el-Bedii'nin oğlu Ammar'ın dünkü gösterilerde öldürüldüğü belirtildi. 

Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın kapatılması görüşülüyor

Mısır Bakanalar Kurulu Sözcüsü ve Başbakan Basın Danışmanı Şerif Şevki, Müslüman Kardeşler Teşklatı'nın (İhvan) fesh edilmesini görüştüklerini açıkladı.

Şevki, başkent Kahire'deki Bakanlar Kurulu binasında düzenlediği basın toplantısında, "İhvan'ın kiliseleri ateşe verdiğini" iddia ederek, teşkilatı birçok polis merkezi ile 2 cezaevine saldırmakla suçladı.

Geçici Başbakan Hazm el-Biblavi'nin Sosyal Dayanışma Bakanı Ahmed el-Beri'ye İhvan'ın feshedilmesi önerisini sunduğunu ve söz konusu meselenin görüşüldüğünü ifade eden Şevki, "Darbe karşıtı gösteriler sırasında aralarında 1 Filistinli, 1 Pakistanlı 4'ü Suriyeli 500 yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındı" diye konuştu.