Can kaybı 300'ü geçti

Şili'yi vuran 8,8 büyüklüğündeki deprem sonrası oluşan tsunami ülkenin güney kesimindeki Talcahuano limanını vurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SANTIAGO - Şili'yi vuran 8,8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısı 300'ü geçti.

Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, ölü sayısının giderek arttığı, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 300'ü geçtiği kaydedildi.

Deprem merkezine en yakın kent olan 670 bin nüfuslu Concepcion kentinde bulunan bir arama kurtarma ekibi yetkilisi, kentte 200'ü aşkın insanın bulunduğu bir apartmanın çöktüğünü, binadan kaç kişinin kurtulduğunun bilinmediğini dile getirdi.

Ülke genelinde enerji nakil ve telefon hatlarının kesik olması nedeniyle ölü sayısının ve zararın büyüklüğünün tespit edilmesi süreci oldukça yavaş ilerliyor.

Tsunami Talcahuano limanını vurdu

Depremden sonra oluşan tsunami ülkenin güney kesimindeki Talcahuano limanını vurdu. Limandaki tekne ve konteynırların çevreye dağıldığı ve limana açılan caddelerin sular altında kaldığını gösteren görüntüler bölgesel televizyon kanallarında yayınlandı.

Bu arada depremden sonra 80 santimetre yüksekliğindeki tsunami dalgalarının Rusya'nın Kamçakta yarımadasını da vurduğu bildirildi.

Japonya'da büyük dalgalar

Şili'deki 8,8 büyüklüğündeki depremin ardından Japonya'nın kuzey kıyısına 120 santimetre büyüklüğünde dalgalar vurdu.

Japonya Meteoroloji Kurumu, 90 santimetrelik ilk gelgitten sonra Kuji limanına bu sabah 120 cm büyüklüğünde dalgaların ulaştığını duyurdu.

Kurum daha önce yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 santimetre büyüklüğündeki ilk dalgaların Ogasawara adalarına ulaştığını, ancak herhangi bir zarara yol açmadığını belirtmişti.

Kuzeydeki 320 bin kişinin tahliyesini isteyen yetkililer, Büyük Okyanus kıyılarını büyüklüğü 3 metreden fazla dalgaların vurma olasılığı olduğunu bildiriyor.

Öte yandan, Şili'deki deprem nedeniyle Hawai'de ilan edilen tusnami uyarısı iptal edildi. Ancak Japonya 2-3 saat içinde tsunaminin ülkenin Büyük Okyanus kıyısını vurabileceği endişesiyle alarma geçti.

Filipinler de, tsunami tehlikesi nedeniyle sahil kesiminde yer alan 19 bölgenin tehlikeli olduğunu ve bu bölgelerde halkın yüksek kesimlere çıkması gerektiğini bildirdi.

Tsunami alarm düzeyinin ikinci dereceye yükseltildiğini dile getiren Filipinler Volkanik ve Sismik Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Renato Solidum, bu bölgelerdeki halkın sahillerden uzak durması ve deniz yüzeyinde olağandışı yükselme görmeleri durumunda yetkililere haber vermelerini istediklerini söyledi.

Solidum, 1960'ta Şili'yi vuran 9,5 büyüklüğündeki depremden sonra oluşan tsunaminin Filipinler'e 24 saat sonra ulaştığını, ancak herhangi bir ölüme veya maddi zarara yol açmadığını anımsattı.

Bu konularda ilginizi çekebilir