Çelebi, Mumbai'de kısa listeye kaldı

Son altı yıldır Hindistan'ı yakın takibe alan ve yatırımlarını artıran Çelebi, son olarak katıldığı Mumbai Havalimanı İç ve Dış Hatlar Kargo Terminali ihalesinde, başka iki firmayla birlikte kısa listeye kaldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MUMBAİ - Türkiye, Hindistan ile kurduğu ekonomik ilişkileri hızlandırıyor. Hindistan'ın en önemli Türk yatırımcılarından biri olan Çelebi, katıldığı Mumbai Havalimanı İç ve Dış Hatlar Kargo Terminali'nin modernizasyonu ve işletmesi ihalesinde, iki firmayla birlikte kısa listeye kaldı.

Dünyanın en fazla film üreten ülkesi Hindistan, Türkiye'den 1000 tane film istedi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) düzenlediği Mumbai 1. Türk Ürünleri Sergisi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı törenle açıldı. Açılışa, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Maharashtra Valisi Shri Kateekal Sankaranamayanan, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, Türk ve Hint işadamları katıldı.

Açılışta konuşan Bakan Çağlayan, Türk ve Hindistan firmalarının karşılıklı ticaretin ötesinde üçüncü ülkelerde de işbirliği yapması gerektiğini söyledi.

Türkiye olarak 17 ülkeyle serbest ticaret anlaşması yaptıklarını dile getiren Çağlayan, "Hindistan ile ekonomik ortaklık anlaşması müzakerelerine başlamak istiyoruz. Biz buna hazırız. Hindistan'ın bazı Türk ürünlerine koyduğu kotaları anlamsız buluyoruz" dedi.

Dünyada müteahhitlik hizmetlerinde Türkiye'nin ikinci sırada olduğunu dile getiren Çağlayan, Türk şirketlerinin Hindistan'daki toplu konut, havalimanı inşaatı, alt ve üst yapı inşası hizmetlerine talip olduğunu kaydetti. "Bulunmaz Hint kumaşını Türk şirket üretiyor" İki ülke arasında sanayi alanındaki işbirliğine dikkat çeken Çağlayan, gömlek kumaşı üreticisi Söktaş firmasının Mumbai'ye yatırım yaptığını belirterek, "bulunmaz Hint kumaşını" artık bir Türk şirketinin ürettiğini söyledi.

İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da, yaptığı konuşmada, 1. Türk Ürünleri Sergisi'nin Türkiye'nin Hindistan'da düzenlediği ilk fuar olma özelliği taşıdığını belirtti. İki ülke firmaları arasındaki ziyaretlerin artması gerektiğini dile getiren Yalçıntaş, bu ziyaretlerin ticaret hacmini artıracağını kaydetti.  Yalçıntaş, fuarda 85 firmanın ürünlerini 4 gün boyunca Hintli müşterilere tanıtma fırsatı bulacağını ifade etti.

Çelebi kısa listeye kaldı

Fuara katılan ve Hindistan'ın Mumbai ve Delhi şehirlerinde yer hizmetleri ve kargo alanında hizmet veren Çelebi Grubu'nun, Mumbai Havalimanı İç ve Dış Hatlar Kargo Terminali'nin modernizasyonu ve işletmesi ihalesine katıldığı belirtildi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan gazetecilere yaptığı açıklamada, Çelebi'nin, başka iki firmayla birlikte ihalenin kısa listesine kaldığını söyledi.

Çağlayan, Hindistan ve Asya-Pasifik ülkelerinde rekabetin giderek zorlaşacağını belirterek, Türk müteahhitlerinin biran önce bu pazarlara gelmesinin önemine değindi.

Libya'da işlerin yoluna girmesinin zaman alabileceğini, Türk şirketlerinin iş yaptığı bazı komşu ülkelerde de sıkıntılar olduğunu dile getiren Çağlayan, Türk firmalarının Hindistan gibi hedef ülkelere biran önce gelmesini istedi.

Diğer taraftan, fuara katılan şirketlerden Yataş İhracat Yöneticisi Mahmut Serkan Şen, 3 yıldır Türk mobilyacıların Hint pazarı ile ilgilendiğini kaydetti. İpek Dış Ticaret Müdürü Serkan Oral da Hindistan'daki potansiyel ve gelişen işbirliği imkanları dolayısıyla Hindistan'a geldiklerini aktardı.

İTO 1. Türk Ürünleri Sergisi'nde 85 firma ürününü görücüye çıkardı

İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türk iş dünyasına küresel krizde en iyi performans gösteren ülkelerden biri olan Hindistan pazarında yepyeni bir kapı aralamak amacıyla Hindistan'ın en önemli ticaret ve finans kenti Mumbai'de 1. Türk Ürünleri Sergisi (Expo Turkey 2011 in India) düzenliyor.

Sergi, hem Türkiye ile Hindistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin gelişmesine, hem de Asya'nın en doğusuna kadar uzanan coğrafyada iş olanaklarının artmasına, hem de Türk kültürünün tanıtılmasına katkıda bulunmayı amaçlıyor.

Türk Ürünleri Sergisi'nde, gıdadan mobilyaya, hediyelik eşyadan kimyasal ürünlere, kozmetikten plastik eşyaya, inşaat malzemelerinden makinaya kadar tüm sektörlerden 85 firma ürünlerini tanıtma fırsatı buluyor.

Sergiye katılan firmalar şu sektörlerde faaliyet gösteriyor: "Reklam, otomotiv, temizlik malzemeleri, inşaat, tüketim malları, kozmetik, elektrikli aletler, bilişim ve elektronik, tekstil, gıda, mobilya, hediyelik ve cam eşya, sağlık ürünleri, ev tekstili, sanayi makineleri, demir ve çelik, mutfak eşyaları, deri ürünleri, paketleme, plastik sanayi, tanıtım malzemeleri, hizmet, kırtasiye, ahşap ürünler."

Fuarda çeşitli kültürel etkinlikler de düzenlenecek. Türk kültürünün zenginliğini ve çeşitliliğini dile getiren yöresel folklorik performans, Tuana Folklor Grubu'nun seçkin 10 sanatçısı tarafından sergi süresince her gün üç defa gerçekleştirilecek. Türkiye'nin ihracatına önemli katkılar sunan film yapımcılığı dünyasına da sergide yer veriliyor. Bu kapsamda Hindistan film sektörü Bollywood ile film yapan oyuncu Meltem Cumbul, Televizyon ve Sinema Filmi Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP)adına sergide bulunuyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir