Cenevre'de kritik Suriye zirvesi

Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler 11 Aralık'ta Cenevre'de Suriye konusunu görüşecekler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye delegesi Staffan de Mistura, Rusya, ABD ve Birleşmiş Milletler'in Cuma günü Cenevre'de Suriye krizi ile ilgili üçlü görüşmelerde bulunacaklarını söyledi.

Görüşmelerle ilgili ilk haber Rus haber ajansı RIA'da yer aldı. Habere göre Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Gennady Gatilov, "Terörle mücadelenin hızlandırılması öncelikli olarak (Suriye'deki) durum ile ilgili vizyonumuzu sunacağız. Bizim önceliğimiz bu. Bu alanda ortak çalışmaların artırılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.
              
Görüşmeye gelecek hafta Moskova'da ikili temaslarda bulunacak olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov katılmayacak.ABD Dışişleri Bakanlığı'nın verdiği bilgiye görüşmeye ABD'yi temsilen Ortadoğu'dan sorumlu Bakan Yardımcısı Anne Patterson katılacak.
              
Kerry ile Lavrov'un temasları Viyana'da Ekim ve Kasım aylarında düzenlenen ve Suriye'de barışın sağlanması için uluslararası çabalara tekrar başlatan görüşmelerin temelini oluşturmuştu.
              
Viyana'daki toplantılarda aralarında Türkiye, İran ve Suudi Arabistan'ın da bulunduğu ülkeler De Mistura'nın gözetiminde Suriye hükümeti ve muhalefeti arasında Cenevre'de Ocak ayında görüşmelerin başlaması yönündeki plana destek vermişlerdi.
              
De Mistura, Reuters'a dün yaptığı açıklamada Cenevre'de yapılacak üçlü görüşmelerin hazırlık çalışmaları kapsamında yapıldığını söyledi, ancak ayrıntı vermedi.
              
De Mistura, "Bundan sonraki Viyana görüşmelerini nasıl daha iyi düzenleyebileceğimiz hakkında konuşacağız" dedi.
              
Bir sonraki "Viyana" görüşmesinin büyük ihtimalle bu ay New York'ta yapılacağı tahmin ediliyor. Kerry, New York toplantısının gerçekleşmesinin Suudi Arabistan'ın şu anda ev sahipliği yaptığı Suriye muhalif grupları toplantısına bağlı olduğunu söyledi.
              
De Mistura, Cenevre'deki toplantının Suriye muhalefetini bir araya getirme çalışmalarını gözden geçirme amacını taşımadığını
ifade ederek, "Amaç bu olsaydı, biraz erken bir toplantı olurdu" dedi.