Çevre felaketinin BP'ye faturası 8 milyar doları geçti

İngiliz petrol devi, şu ana kadar 19 Temmuzdaki tahminlerinin iki katı harcama yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - İngiliz petrol şirketi British Petroleum (BP), ABD'nin Meksika Körfezi kıyılarındaki petrol sızıntısının şirkete maliyetinin 8 milyar doları (6,2 milyar euro) geçtiğini bildirdi.

BP'den yapılan açıklamada, 8 milyar doların, kontrol ve temizleme maliyeti, kıyı devletlerine aktarılan paralar, zararın ödenmesi ile sızıntıya neden olan hasarlı kuyu ağzının kapatılması için düzenlenen operasyonları kapsadığı ifade edildi.

İngiliz petrol devi, şu ana kadar 19 Temmuzdaki tahminlerinin iki katı harcama yaptıklarını belirtti.

Şirket daha önce yaptığı açıklamada, petrol yayılmasının yarattığı kirliliğin temizlenmesi, petrol kuyusunun kapatılması, kirlilikten zarar görenlere tazminat ödenmesi ve hükümetlere para cezası ödenmesi gibi maliyetler için 32,2 milyar dolar karşılık ayırdığını ifade etmişti.

BP ayrıca felaketten zarar görenlere ödenecek tazminatlar içinse 20 milyar dolar değerinde fon oluşturulacağını kaydetmişti.

Nihai kapatma işlemi 6 Eylül'den sonra başlanacak

Öte yandan bugün değiştirilen 73 tonluk yeni kuyu ağzı kapağının yerine dev bir vinç, 15 metre boyunda 150 tonluk kapağı takacak.

ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin Meksika Körfezi sorununda baş temsilcisi Sahil Güvenlik Teşkilatı Emekli Amirali Theodore Allen'ın verdiği bilgiye göre, "deniz tabanında damardan temelli kuyu öldürme işlemi" ABD'nin 6 Eylül'deki İşçi Bayramı'ndan sonra yerine getirilebilecek. Sanayi tarihinde ilk defa rastlanan bu kaza için 12 kişilik uzman ekip hazır bekliyor.

Ham petrol toplama gemilerinden "Helix Q4000" gemisi de diğer gemilerle birlikte her türlü aksaklık için hazır tutuluyor. 

Mühendislerin öngörülerine göre, basınç alıcı "yardımcı kuyu" ile birlikte ağır çamur-çimento buraya da basılacak ve "başka noktadan petrol fışkırması" önlenecek.

Louisiana eyaletinin 80 kilometre güneyindeki "Macondo" (Sağır Edici Ses) isimli kuyuda, muazzam petrol akışı şimdilik durdurulmuş olsa da eylül ayında yapılacak işlem, petrol akışını nihai olarak durdurmak için önem taşıyor.

Texas-Rice Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. George Hirasaki, "doğadan ham petrolün fışkırmak için başka yol bulmaması önemli" dedi.

İngiliz petro-kimya devi BP ile birlikte çalışan mühendisler, "tepeden-statik nihai öldürme" seçeneklerinden sonra, "nihai tabandan öldürme" işlemini başlatmaya ağustos başında karar verdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir