Chavez İspanya'da

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, bugün İspanya'nın başkenti Madrid'e gelerek İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Kral Juan Carlos ile görüştü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MADRİD - Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, bugün İspanya'nın başkenti Madrid'e gelerek İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ve Kral Juan Carlos ile görüştü.

Libya, Cezayir, Suriye, İran, Türkmenistan, İtalya, Beyaz Rusya ve Rusya'yı kapsayan yurtdışı seyahatlerini İspanya ile noktalayan Chavez, "Arkadaşlarım Başbakan Zapatero ve Kral Juan Carlos ile ekonomi ve siyaset hakkında görüşmek için buradayım. İspanya ve Venezuela arasında ekonomik, sosyal ve siyasi ilişkiler çok önemli ve bu ilişkiler eşitlik ve sevgi koşullarına bağlı olmalı. Venezuela'da İspanyol şirketlerinin toplam 8 milyar avroluk yatırımları var. Bu büyük bir rakam ve bunu korumalıyız. İspanya bizim için çok önemli bir ülke" dedi.

Chavez basına yaptığı kısa açıklamada, Venezuela'nın Latin Amerika'nın birliği için çalıştığını belirterek, İspanya'nın da Kolombiya'da barış arayışlarına çok büyük katkı sağlayabileceğini kaydetti.

Chavez ayrıca Kral Juan Carlos'u sakallı olarak görünce "Fidel gibi sakal bırakmışsın" diyerek espri yaptı.

Resmi görüşmelerinin ardından aracı kendisi kullanarak Madrid'in merkezinde bir kitapçıya giden Venezuela Devlet Başkanı'nı, bazı İspanyolların protesto ettiği de görüldü.

Bu arada Zapatero-Chavez görüşmesiyle ilgili Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada, Zapatero'nun Chavez'e İspanya'nın Kolombiya ile Venezuela arasında diyaloğun gelişmesine yardımcı olma teklifinde bulunduğu bildirildi.

Chavez, 28 Temmuz'da ABD'nin Kolombiya'daki askeri üsleri kullanmasını protesto etmek için Alvaro Uribe hükümetiyle tüm diplomatik ilişkilerin dondurulması talimatını vermişti.

İki liderin görüşmesinde ayrıca kasım ayı sonunda Portekiz'de yapılacak İber-Latin Amerika Zirvesi ile 2010'un ilk yarısında İspanya'nın yürüteceği AB dönem başkanlığı sırasında organize edilecek AB-Latin Amerika ve Karayipler Zirvesi'nin ele alındığı açıklandı.