CIA'in şaşırtan 2015 tahmini

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı dünyada meydana gelecek birçok olayı 15 yıl öncesinden doğru tahmin etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com / Aydın Şahinalp

ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA), 15 yıl önce hazırladığı "2015'te dünyada neler olacak? " adlı raporunda 2015 yılıyla ilgili değişik konularda öngörülerde bulundu. CIA'in raporunda yer alan olayların bir çoğunun gerçekleşmesi dikkat çekti.   

İngiliz Telegraph gazetesinin haberine göre, CIA 2000'de 2015 yılına dair tahminlerini 70 sayfalık bir rapor olarak yayınladı. Gelin hep birlikte ses getiren raporu yakından inceleyelim. Ve CIA'in tahminlerinin kaçta kaçını tuturduğunu görelim. 

Terör örgütlerinin borusu ötecek

"2015'te uluslar arası ilişkilerin gidişatını ülkelerden ziyade, büyük ve güçlü terör örgütleri belirleyecek." 

Sonuç: Kısmen doğru. Gelinen konjonktürde uluslar arası ilişkilerde neyin devlet oyuncusu neyin olmadığı içiçe geçmiş durumda. Özellikle Irak ve Suriye'yi kasıp kavuran  IŞİD örgütüne baktığımızda söz konusu karmaşıklık gün yüzüne çıkıyor. Ortadoğu diplomasisinin ekseninde IŞİD en belirleyici aktör durumunda.  Elektronik devi Sony'nin Kuzey Koreli hackerlar tarafından saldırıya uğraması da bu duruma örnek gösterilebilir. Hackerların Kuzey Kore devleti tarafından yönetildiği iddia ediliyor.  

"2000 ile 2015 tarihleri arasında terörist örgütler çok ustaca planlanmış taktiklerle kitlesel katliamlar yapacak"

Sonuç: Kesinlikle doğru.

İran uzun menzilli füze geliştirecek

"Yakın bir gelecekte İran ve Irak uzun menzilli füzeler geliştirecek. Özellikle İran 2004'te balistik kruvaziyer füzesini deneyecek." 

Sonuç: Hem doğru hem yanlış. İran kıtalar arası balistik füze üzerinde çalışıyor. Uzmanlar İran'ın bu füzeyi önümüzdeki yıl deneyeceğini belittti. 

Dünya nüfusu 7.2 milyara çıkacak

"Dünya nüfusu 2015 yılında 1 milyar artarak 7.2 milyar olacak"

Sonuç: Doğru

"Enerji kaynakları talebi karşılamakta zorlanmayacak" 

Sonuç : Doğru. 

Çin ikinci büyük ekonomi olacak

"Çin ekonomisi güçlenerek Avrupa Birliği'ni geride bırakacak ve ABD'nin ardından dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olacak."

Sonuç: Yarı Doğru. Ancak Çin ekonomisi ABD'yi geçerek dünyann en büyük ekonomisi oldu.

"Küresel ekonomik sistem içersinde euro dolara karşı paritedeki hayallerinin tümünü gerçekleştiremeyecek."

Sonuç : Doğru

Afrika'nın nüfusu düşecek

 "AIDS, açlık, ekonomik ve siyasi çalkantılar nedeniyle Afrika kıtasında yer alan ülkelerin nüfusunda dramatik azalma görülecek"

Sonuç: Yanlış. 2000 yılında 800 milyon olan kara kıta Afrika'nın nüfusu CIA'in tahmininin aksine 2014'te 1.1 milyara çıktı.       

 

Bu konularda ilginizi çekebilir