Çiçek'ten nevruz mesajı

Uluslararası düzeyde bu yıl ilki yapılan Nevruz Kutlamaları'na katılan Çiçek, "Ortak değerlerimizi en canlı şekilde yaşatmaya ihtiyacımız var" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TAHRAN – Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, "Nevruz'un yeniden diriliş ve dünyaya başka bir açıdan bakış olduğunu" söyledi.

Çiçek, İran'ın ev sahipliğinde uluslararası düzeyde bu yıl ilki yapılan Tahran'daki "Nevruz Bayramı Kutlamaları" törenine katılan ülke liderleri ve temsilcilerine hitap etti.

Konuşmasına, "Hepinizin, hepimizin Nevruz Bayramı kutlu olsun" diyerek başlayan Çiçek, Nevruz'u kutlayan ülke ve milletlerin ortak kültürü ve değeri paylaştıklarını belirtti.

Farsça olarak Mevlana'dan şiir okuyan Çiçek ayrıca, "Burada toplanan bu güzel insanlar birbirinin yabancısı değil. Allah'ın kardeş kıldığı, dost olmak mecburiyetinde olan, Nevruz gibi bir ortak kültürü, ortak değeri yaşatan toplumlarız, milletleriz" dedi.

"Nevruz hepimizin ifade ettiği gibi bir yeniden diriliştir. Tekrar dünyaya bir başka açıdan bakıştır" diye konuşan Çiçek, şunları kaydetti:

"Nevruz, bölgemizin ve insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu adalet, hakkaniyet, kardeşlik, dostluk gibi en yüce değerlerin yaşandığı, yaşatıldığı bir gündür, bir yeni dönemdir. Buna ilaveten kinin, nefretin ve düşmanlığın da uzaklaştırılması gerektiğini vurguladığımız bir ortak değerdir."

Nevruz'un katılımcı ülkelerde bazen aynı bazen benzer faaliyetlerle kutlandığını belirten Çiçek, "Ümit ediyorum ki bundan böyle ülkelerimize ilaveten bu ortak değeri paylaşan, yaşayan ve yaşatan milletler olarak, ülkeler olarak bunu birlikte ve daha anlamlı hale getirebiliriz" ifadesini kullandı.

Devlet Bakanı Çiçek, şunları söyledi:

"Bugün burada yapılan bu toplantıyı bu manada fevkalade anlamlı buluyorum. Dayanışmaya ihtiyacımız var, işbirliğine ihtiyacımız var, ortak değerlerimizi birlikte en canlı şekilde yaşatmaya ihtiyacımız var. Bugün burada bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum."

Törenlere ev sahipliği yapan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a teşekkür eden Çiçek, "Türk milleti adına hepinizin, hepimizin bayramı kutlu olsun diyor, sevgiler, saygılar sunuyorum" sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Nevruz birçok ülkede 300 milyon kişi tarafından kutlanıyor

Törende günün anısına yapılan konuşmalarda Nevruz Bayramı'nın, Balkanlardan Uzak Doğu'ya birçok ülke ve topluluk tarafından kutlandığı belirtildi.

Konuşmalarda, Nevruz'la doğanın yeniden hayat bulduğu ve bu günü bayram olarak kutlayan milletlerin edebiyatında Nevruz'un özel bir yere sahip olduğu ifade edildi.

Bölge ülkeleri ve halklarının ortak kültürel değeri olarak Nevruz'un binlerce yıldır kutlandığı belirtilerek, bayramın tüm insanlara dostluk ve kardeşlik mesajı verdiği üzerinde duruldu.

Nevruz Bayramı'nın, bugün birçok ülkede 300 milyon kişi tarafından coşkuyla kutlandığı, bazı ülkelerde resmi tatil ilan edildiği hatırlatıldı.

Türkiye, Azerbaycan ve İran'ın girişimleriyle Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatını (UNESCO), 21 Mart tarihini "Dünya Nevruz Festivali" olarak adlandırmıştı.

UNESCO'nun kararının ardından İran, Nevruz kutlayan ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarını Tahran ve Şiraz'da bu yıl ilki yapılan toplantıya davet etmişti.

Törenden notlar

Sadabad Sarayı'nda Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başlayan Nevruz Bayramı Kutlamaları törenlerinde Nevruz'u anlatan sinevizyon gösterisi de sunuldu.

Ev sahibi olarak Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın konuşmasının ardından sırasıyla Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguli Berdimuhammedov, Azerbaycan Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek konuşma yaptı.

Törene katılan liderler ve temsilciler, "Nevruz'un tüm insanlığa kardeşlik ve dostluk mesajı verdiğini belirterek, yeni yılın barış ve huzur getirmesi temennisinde" bulundular.

Program sunucusu, Memmedyarov ve Çiçek'i kürsüye davet ederken, İranlı ünlü şair Şehriyar'ın Türkçe kaleme aldığı "Haydar Babaya Selam" şiirinden kıtalar okudu.

Konuşmaların ardından, liderler ve temsilciler, günün anısına bir pano üzerine hatıra pulu mührünü vurarak imza attılar.

Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından misafirler onuruna öğlen yemeği verildi.

Ahmedinejad'ın, "Nevruz Bayramı Kutlamaları törenleri her yıl farklı bir ülkede yapılsın" önerisi üzerinde çalışıldığı ve nihai kararın sonra verileceği belirtildi.

İranlı ünlü şairler Hafız ve Saadi'nin de mezarlarının bulunduğu tarihi Şiraz kentinde yarın kutlama programına devam edileceği kaydedildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir