Çin, ABD'yi 'sorumsuzluk'la suçladı

Çin, ABD'nin fikri mülkiyet haklarının Çin tarafından çalındığı iddiasıyla başlattığı soruşturmayı "sorumsuz" olarak nitelendirerek bu adımdan "ciddi rahatsızlık" duyduğunu açıkladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin, ABD'nin açtığı fikri mülkiyet soruşturmasını "sorumsuz" olarak nitelendirdi.

ABD Ticaret Temsilcisi, ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta böyle bir soruşturmaya ihtiyaç olup olmadığının belirlenmesi çağrısı yapmasının ardından beklenen bir adım olan soruşturmanın açıldığını geçen cuma günü resmen duyurmuştu.

Soruşturma, Beyaz Saray ve ABD iş çevrelerinin ABD sanayisine zarar verdiğini ifade ettiği Çin'in ticari faaliyetlerine karşı yönetimin doğrudan aldığı ilk önlem.

Çin Ticaret Bakanlığı ise bu adımın dünyaya yanlış sinyal verdiğini ve uluslararası toplum tarafından kınanacağını belirtti.

'Eleştiriler objektif değil'

İsmi verilmeyen bir bakanlık sözcüsü "ABD'nin Dünya Ticaret Örgütü kurallarını hiçe sayarak ve iç hukukunu kullanarak Çin'e karşı bir ticaret soruşturması başlatması sorumsuzca ve bu konuda Çin'e yöneltilen eleştiriler de objektif değil" dedi.

Sözcü, "Çin, ABD'nin tek taraflı korumacı eylemine yönelik güçlü memnuniyetsizlik belirtiyor. ABD'nin gerçeklere, çok taraflı ilkelere saygı göstermesini ve sağduyulu bir şekilde davranmasını istiyoruz" derken Beijing'in "bütün gerekli önlemleri alacağını ve Çin'in hukuki çıkarlarını savunacağını" söyledi.

Bakanlık açıklamasında, uzlaşı sağlamak ve güçlü sağlıklı ticari ilişkileri teşvik etmek için ABD'nin Çin'le birlikte çalışması gerektiği de belirtildi.

Kısıtlama yetkisi tanıyor

1974 Ticaret Anlaşmasının 301. maddesi ABD başkanına ülkesinin sanayi faaliyetlerini diğer ülkelerin "haksız ticari faaliyetlerinden" korumak için tek taraflı tarifeler koyma ya da diğer ticari kısıtlamalar getirme yetkisi tanıyor.

Beijing'in alınabilecek bu tür önlemlere DTÖ kapsamında karşı çıkmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Soruşturmanın ABD'nin en büyük ticari ortağı olan Çin'le ticari ilişkilerinde daha fazla soruna neden olması bekleniyor. Trump yönetimi bir süredir Beijing'e Kuzey Kore yönetimini nükleer ve füze programlarını kontrol altına alması konusunda teşvik etmek için adımlar atması yönünde baskı yapıyor.