Çin-Arap İşbirliği Forumu'nda Şi'den Filistin'e destek

Çin-Arap İşbirliği Forumu Altıncı Bakanlar Konferansı'nın açılışında, Çin Devlet Başkanı Cinping, Filistin ve Suriye krizi hakkında, Pekin yönetiminin Ortadoğu'daki barış sürecini "kararlı bir şekilde desteklediğini" söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin-Arap İşbirliği Forumu Altıncı Bakanlar Konferansı (CASCF), Çin'in başkenti Pekin'de başladı. 

Tiananmen Meydanı'ndaki Büyük Halk Salonu'nda yapılan forumun açılışında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping konuşmasına "Selamün Aleyküm" diyerek başladı. 

Konuşmasında Filistin meselesi ve Suriye krizi hakkında açıklamalarda bulunan Şi, Pekin yönetiminin, Ortadoğu'daki barış sürecini "kararlı bir şekilde desteklediğini" söyledi. 

Şi, "1967'de sınırları çizilen, Doğu Kudüs'ün başkent olduğu, tam bağımsız Filistin devletini destekliyoruz" ifadesini kullandı.

Filistin sorunuyla ilgili taraflara çağrıda bulunan Şi, "Gerekli adımların atılması ve barışın önündeki engellerin kaldırılması" çağrısı yaptı.

Suriye'deki iç savaş

Suriye sorununa da değinen Şi, "Halkın haklı taleplerine saygı duyduklarını" belirtti.

Suriye'de "Hoşgörülü bir siyasi geçiş sürecinin derhal başlatılmasını ümit ettiklerini" belirten Şi, "Suriye'de siyasi çözümden yana olduklarını" kaydetti.

Ülkesinin Suriye'de herkesi kapsayan bir siyasi dönüşümü desteklediğinin altını çizen Şi, Çin'in Suriye halkının makul taleplerine saygı gösterdiğini söyledi. Şi, Suriye sorununda siyasi çözüm adına kapsayıcı bir siyasi sürecin başlamasını desteklediklerini ifade etti.

 "Çin, Suriye'deki insani soruna yüksek alaka duyuyor" diyen Şi,"Ürdün, Lübnan gibi bölge ülkelerindeki Suriyeli mültecilere verilmek üzere yeni bir insani yardım paketini yollayacağız" diye konuştu. 

Ortadoğu'nun nükleerden arındırılması konusuna da değinen Çin Devlet Başkanı, bölgede "nükleer silahsız bölge tesis edilmesini desteklediklerini" söyledi. Şi, "Ortadoğu'da siyasi bölgeleri değiştirecek her türlü girişime karşıyız" ifadesini kullandı.

Şinhua ajansı daha sonra Şi'nin konuşmasına atıfta bulunarak, Suriyeli mültecilere yapılacak insani yardımın 100 milyon yüen (yaklaşık 16 milyon ABD doları) tutarında, Filistin'e de ek olarak 60 milyon yüenlik ek yardım yapılacağını kaydetti.

Arap ülkeleri ile ilişkilerine önem verdiklerinin altını çizen Şi, İpek Yolu ekonomik koridoru ile deniz İpek Yolu'nun canlandırılmasının önemini vurguladı. Şi, tarihte Çinli Amiral Cıng Hı (Hui-Çinli Müslüman) ve İbni Batuta'nın seyahatlerini örnek göstererek, yüzyıllar öncesinde Çin ve Arap ülkelerinin birbiriyle teması olduğunu anlattı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir