Çin büyüme hedefinde 20 yıl sonra bir ilk

Son yıllarda soğumaya geçen dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, 20 yıldır ilk kez büyüme hedefini bir aralık olarak belirledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin Ulusal Halk Kongresi, 2016 yılı için ekonomik büyüme hedefini 20 yıldan bu yana ilk kez bir aralık olarak belirledi. Kongre, 2016 için büyüme hedefini yüzde 6,5 -7,0 aralığı olarak açıklarken, gelecek 5 yılda ortalama büyümenin en az yüzde 6,5 olacağını öngördü.

Ulusal Halk Kongresi'nin Cumartesi günü yapılan açılış oturumunda belirlenen hedeflere ilişkin yapılan değerlendirmede ekonomide istikrarın sağlanmasının temel öncelik olmaya devam edeceği vurgulandı.

Çin Ulusal Halk Meclisi Yıllık Toplantısı'nın açılışında Hükümet Çalışma Raporu'nu sunan Başbakan Li Keqiang, bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 6,5 ila 7,0 büyümesini ve tüketici fiyatlarının yüzde 3 civarında artmasını beklediklerini söyledi.

 Toplam 10 milyondan fazla kişinin istihdam edileceğini, işsizlik oranının yüzde 4,5 içinde tutulacağını ve dış ticarette istikrarlı iyileşmenin süreceğini belirten Li Keqiang, uluslararası ödemeler dengesinin korunarak halkın gelir artışının ekonomik büyüme ile paralel seyredeceğini kaydetti.

Li Keqiang ayrıca, birim üretim başına enerji tüketiminin en az yüzde 3,4 düşeceğini vurguladı.

Ekonomistler, 2020 yılına kadar yıllık ortalama büyümenin yüzde 6,5 olması hedefinin yakalanmasının, Pekin'in zombi şirketlerin iflaslarına için vermemesi ve diğer acı verici reform adımlarını atmaması halinde, zor olacağı değerlendirmesini yaptılar.

'Ekonomide 'sert iniş' yaşanmayacak'

Öte yandan Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi Başkanı Xu Shaoshi, Çin ekonomisinde "sert iniş" yaşanmayacağını açıkladı.

Xu Shaoshi, 12. Çin Ulusal Halk Meclisi 4. Toplantısı çerçevesinde düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Xu, Çin ekonomisinin nispeten güçlü bir esnek iç destek alanına ve riskleri göğüsleme gücüne sahip olduğuna dikkat çekti.

Xu, Çin ekonomisinde ayrıca sağlam maddi zemin, büyük piyasa talebi, geniş kalkınma alanı, kalitesi yükseltilmiş üretim unsurları ve zengin makro düzenleme deneyimi olmak üzere 5 avantajlı koşul daha bulunduğunu dile getirdi.

Sözde "sert iniş" iddiasının çürüyeceğine işaret eden Xu, Çin ekonomisini rasyonel bir alanda tutabileceklerini ve kalkınma geleceğine tam güven beslediklerini de sözlerine ekledi.