Çin ekonomisinde en sert yavaşlama endişesi

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin'de resmi imalat PMI verilerinin eylülde gerilemeye devam ettiği tahmin ediliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'de imalat sektörünün Eylül ayında üst üste ikinci ay düştüğü tahmin edilirken, böylesine bir gelişmenin dünyanın en büyük ikinci ekonomisinde daha sert bir yavaşlamanın yaşandığına dair endişeleri artırması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 29 ekonomistin tahmin medyanına göre Çin'de resmi imalat sanayii satın alım yöneticileri endeksinin (PMI) Ağustos'taki 49.7 seviyesinden Eylül'de 49.6'ya gerilediği tahmin ediliyor. Endekste 50'nin üzerindeki göstergeler genişlemeye ve 50'nin altındaki rakamlar daralmaya işaret ediyor. Fabrika aktiviteleri Ağustos ayında son üç yılın en düşük seviyesine gerilerken, eylül ayına dair tahminlerin gerçekleşmesi durumunda Çin'de imalat aktivitesi ağustos 2012'den bu yana en düşük seviyede gerçekleşmiş olacak.

Zayıf PMI verileri ayrıca Beijing tarafından bu yıl daha fazla faiz indirimi, rezerv zorunluluklarında azalmaya gitme vedaha çok altyapı harcaması gibi bazı ekonomik destek önlemlerini de gündeme getirebilir. Çin'de resmi imalat PMI verileri bu Perşembe günü resmi hizmet PMI verileri ile beraber açıklanacak. Caixin/Markit hizmet ve imalat PMI verileri de aynı gün açıklanacak.