Çin, en ağır ihracat düşüşünü yaşıyor

ABD ile ticaret savaşı yaklaşırken Çin, 2009'dan bu yana en ağır ihracat düşüşünü yaşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünyanın en büyük ticaretine sahip olan Çin'de 2016 verilerine göre ihracat yüzde 7.7, ithalat da yüzde 5.5 düştü. İhracattaki düşüş, peş peşe ikinci yılda da bir azalmayı ve 2009 küresel krizinden bu yana en kötü veriyi gösteriyor.

Çin gümrük idaresi, eğer Trump'ın iktidara gelişi ve başka önemli siyasi gelişmeler, alınacak korumacı önlemler yüzünden Çin ihracatının büyümesini engellerse, bu yıl dış ticaretin canlandırılmasının çok zor olacağını söyledi.

Trump 'kur manipülatörü' ilan edecek mi?

Gümrük idaresi sözcüsü Huang Songping, "Küreselleşme karşıtı eğilimler tüm dünyada giderek daha belirgin hale geliyor ve Çin bu eğilimin en büyük kurbanı olacak. Trump başkanlığa geldikten sonra dış ticaret politikasını çok dikkatle izleyeceğiz" dedi.

Çin'in yöneticileri, bir hafta sonra, Donald Trump'ın başkanlık kampanyasında söz verdiği gibi, başkanlığının ilk gününde Beijing'i "kur manipülatörü" ilan edip etmeyeceğini ve ardından da yüksek gümrük vergilerini devreye sokup sokmayacağını görecekler.

Trump yönetimi hemen böyle önlemlere yönelmese de, analistlere göre ABD ile Çin'in ticari ve siyasi ilişkilerinin bozulması tüm dünyada ihracatçıların ve yatırımcıların güvenini zedeleyecek.

ABD-Çin ticareti

ABD gümrük verileri Çin'in ABD ile ticaretinde 2015 yılında 366 milyar dolar fazla verdiğini gösteriyor. Trump bu veriyi Çin'i müzakere masasına getirip taviz vermeye zorlamak için kullanabilir. Bu görüş, Bank of America Merrill Lynch ekonomistlerinin son dönemde hazırladığı bir araştırmada yer aldı.

Bir ülke ticaretinin sürekli olarak ABD aleyhine yılda 20 milyar doları aşkın fazla vermesi, ABD Hazine bakanlığının bu ülkeyi "kur manipülatörü" ilan etmesi için gereken üç şarttan biri. Her ne kadar Çin kendi verilerine göre ticaret fazlasının 2016'da 260.91 milyar dolardan 250.79 milyar dolara düştüğünü gösterecekse de, ABD bunu pek de ciddiye almayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir