Çin, ikinci ay keşfi uydusunu fırlatacak

Çangı-2 adlı uydu 1-3 Ekim günleri arasında uygun bir zamanda fırlatılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

PEKİN - Çin ay çalışmaları için ikinci uydusunu fırlatacak.

Çin'in güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bulunan Şiçang Uydu Fırlatma Merkezinden yapılan açıklamada, Çangı-2 adlı uydunun 1-3 Ekim günleri arasında uygun bir zamanda fırlatılacağı belirtildi. Açıklamada, rokete yakıt yükleme çalışmalarının yarın başlayacağı kaydedildi.

1970 yılında kurulan Şiçang Uydu Fırlatma Merkezinin komuta ve planlama çalışmalarından sorumlu yetkilisi Mao Vanbiao, Çangı-2'nin görevinin, "Çangı-3 adı verilen ve Ay'a inmesi planlanan modül için kritik teknolojilerle ilgili deneyler yapmak ve bu modülün inebileceği alanların yüksek kaliteli görüntülerini elde etmek olduğunu" belirtti.

Çangı-1 uydusuna göre, Çangı-2 uydusunun görevinin "daha zor olduğunu ve daha gelişmiş bir teknolojiyle daha karmaşık bir sistem gerektirdiğini" söyleyen Mao, iki uydu arasındaki en önemli farkın Çangı-2 uydusunun doğrudan uzaydaki yörüngesine oturtulması olduğunu ifade etti.

Mao, Çin Uluslararası Radyosuna yaptığı açıklamada, Çangı-2 uydusunun yerküre çevresinde tur atmayacağını, bu sayede yakıttan tasarruf edileceğini ve tasarruf edilen bu yakıt sayesinde daha fazla bilimsel deney yapılabileceğini anlattı.

Çangı-1 uydusu, 24 Ekim 2007 tarihinde Şiçang Uydu Fırlatma Merkezinden uzaya fırlatılmış ve Çin'in Ay'daki keşif çalışmalarının birinci aşaması olarak bilinen Ay çevresinde bir tur atılmıştı.

Ruslar'dan ilk ticari uzay istasyonu

Öte yandan Rusya'daki özel bir firmanın, ilk ticari uzay istasyonunun yapımına 2016'da başlayacağı bildirildi.

Merkezi Moskova'da bulunan ''Orbital Technologies'' yönetim kurulu başkanı Sergey Kostenko, ilk ticari uzay istasyonunun yapımı ve işletiminin Rus Federal Uzay Ajansı ile birlikte gerçekleştirilmesinin planlandığını belirterek, burada uzay turistleri ve araştırmacıların ağırlanmasının planlandığını kaydetti.

Kostenko, istasyonun ilk aşamada 7 kişinin kalabileceği şekilde kurulacağını, ancak daha sonra genişletilmesinin de mümkün olacağını dile getirdi.

İlk ticari uzay istasyonunun kurulmasını desteklediklerini belirten Rus Federal Uzay İstasyonu yetkilileri de halen başta ABD ve Rusya olmak üzere çeşitli ülkeler tarafından ortaklaşa kullanılan Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (UUİ) olağanüstü bir durum olması halinde böyle bir ticari uzay istasyonunun destek için kullanılabileceğini de kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir